Πώς να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο
Το μαγείρεμα των ζυμαρικών μπορεί να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως τέχνη παρά ως επιστήμη, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ωστόσο, ότι ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος θα απολαύσετε τα μακαρόνια σας και παράλληλα θα ωφελήσετε την υγεία σας.
Έχει αποδειχθεί ότι γενικά πρέπει να αποφεύγεται το μαγείρεμα των ζυμαρικών για πολλή ώρα.
Το άμυλο στα υπερβολικά βρασμένα ζυμαρικά, μπορεί να απελευθερώσει θρεπτικά συστατικά στο νερό μαγειρέματος, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Γενικά, οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι ο «al dente», που σημαίνει ότι τα ζυμαρικά είναι ακόμα σφιχτά όταν τα δαγκώνετε.
Τα υπερβολικά μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, αυξάνοντας και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών.
«Τα υπερβολικά μαγειρεμένα ζυμαρικά έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τα ζυμαρικά al dente», λέει η Michelle Hauser, καθηγήτρια χειρουργικής στο Stanford Health Care.
Τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται με τον τρόπο al dente είναι πιο εύπεπτα.
«Η πέψη μας επιβραδύνεται, όπως και η απορρόφηση της γλυκόζης που περιέχεται στο άμυλο: το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης», λένε οι ειδικοί.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος. Μόνο τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες έχουν γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με χαμηλότερη κατάταξη είναι τα ζυμαρικά, η βρόμη, τα καρότα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα. Τα τρόφιμα με υψηλότερη κατάταξη περιλαμβάνουν το καρπούζι, τις πατάτες, τα επεξεργασμένα δημητριακά και το λευκό ψωμί. Η κλίμακα κυμαίνεται από 0 έως 100.
Ένας χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται πιο αργά στον οργανισμό, ενώ ένας υψηλός δείκτης τα αυξάνει γρήγορα.
Για τα άτομα με διαβήτη, τα τρόφιμα με υψηλό δείκτη μπορούν να δυσκολέψουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη μπορεί επίσης να προκαλεί πείνα και κούραση μετά το φαγητό.
«Ο οργανισμός αντιδρά στην αύξηση της γλυκόζης, παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη για να τη μεταβολίσει. Ωστόσο, η έκκριση ινσουλίνης εξαντλεί εντός δύο ωρών τη γλυκόζη. Αν η γλυκόζη πέσει πολύ χαμηλά πολύ γρήγορα, προκληθεί δηλαδή υπογλυκαιμία, μπορεί να αισθανθείτε εξάντληση, αδυναμία και ζάλη. Το πιθανότερο είναι να φάτε ένα σνακ με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους».
Μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απαιτεί περισσότερο χρόνο επεξεργασίας στο πεπτικό σύστημα. Τα αποτέλεσμα είναι να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε το πιάτο όσο το δυνατόν πιο υγιεινό.
Μην ξεπλένετε ποτέ τα ζυμαρικά μετά το μαγείρεμα, καθώς έτσι χάνεται όλη η θρεπτική τους αξία.
«Όταν ξεπλένετε τα ζυμαρικά, απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου και των θρεπτικών συστατικών τους», προειδοποιούν οι διατροφολόγοι.
Πηγή: Independent