Είναι ασφαλές να βράζουμε νερό περισσότερες από μία φορές;
Το ερώτημα εάν το βράσιμο νερού περισσότερες από μία φορές είναι ασφαλές συζητείται εδώ και χρόνια, με ανησυχίες που κυμαίνονται από αλλαγές στη γεύση έως πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.
Αυτό το άρθρο εξηγεί την επιστήμη πίσω από το επαναλαμβανόμενο βράσιμο του νερού, τους πιθανούς κινδύνους του και πότε μπορεί πραγματικά να έχει σημασία για την υγεία σας.
Το βράσιμο νερού περισσότερες από μία φορές το καθιστά μη ασφαλές;
Για τους περισσότερους που χρησιμοποιούν νερό βρύσης, το βράσιμό του περισσότερες από μία φορές δεν είναι επιβλαβές. Η διαδικασία του βρασμού δεν δημιουργεί τοξίνες, αλλά μπορεί να συγκεντρώσει ελαφρώς μέταλλα και ακαθαρσίες που υπάρχουν ήδη στο νερό.
Όταν βράζει το νερό, ένα μέρος του εξατμίζεται, αφήνοντας πίσω του διαλυμένες ουσίες. Στο τυπικό πόσιμο νερό βρύσης, αυτά περιλαμβάνουν μέταλλα όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, και ίχνη νιτρικών, φθορίου ή βαρέων μετάλλων. Εάν το νερό βράσει επανειλημμένα, αυτές οι ουσίες γίνονται πιο συμπυκνωμένες, αλλά συνήθως παραμένουν πολύ κάτω από τα επιβλαβή επίπεδα σε περιοχές με ασφαλές δημοτικό νερό.
Τι αλλάζει στο νερό όταν το βράζετε επανειλημμένα;
Το επανα-βράσιμο του νερού επηρεάζει κυρίως τη συγκέντρωση των διαλυμένων στερεών, όχι τη βασική ασφάλεια του ίδιου του νερού. Η επίδραση εξαρτάται από την αρχική ποιότητα του νερού.
- Σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό, τα μεταλλικά αποθέματα (άλατα) μπορούν να συσσωρευτούν στους βραστήρες πιο γρήγορα.
- Σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης περιέχει υψηλότερα επίπεδα νιτρικών, αρσενικού ή φθορίου, η συγκέντρωση μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς.
- Μπορεί να προκύψουν αλλαγές στη γεύση λόγω υψηλότερης συγκέντρωσης ορυκτών ή λόγω παραμονής του μπαγιάτικου νερού στον βραστήρα για πολύ καιρό.
Πότε μπορεί το επαναλαμβανόμενο βράσιμο νερού να αποτελέσει πρόβλημα;
Οι ανησυχίες για την υγεία είναι σπάνιες αλλά πιθανές σε ορισμένες περιπτώσεις, που σχετίζονται κυρίως με κακή ποιότητα νερού ή ευάλωτα άτομα.
- Περιοχές με μη ασφαλείς ή μη ρυθμιζόμενες πηγές νερού (π.χ. ιδιωτικά πηγάδια)
- Υψηλά επίπεδα φυσικών ρύπων όπως αρσενικό ή νιτρικά στο τοπικό νερό.
- Βρέφη, έγκυες γυναίκες ή άτομα με νεφρική νόσο, τα οποία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές στην περιεκτικότητα σε μέταλλα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χρήση γλυκού νερού κάθε φορά είναι ασφαλέστερη και συνιστάται τακτικός έλεγχος του νερού.
Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους
Αν προτιμάτε να μην αδειάζετε τον βραστήρα κάθε φορά, μπορείτε να μειώσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους με απλές πρακτικές:
- Χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό, ασφαλές νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο νερό
- Αποφύγετε να αφήνετε το νερό στον βραστήρα για περισσότερο από μία ημέρα πριν το ξαναζεστάνετε
- Αφαλατώνετε τακτικά τους βραστήρες για να αποτρέψετε τη συσσώρευση μεταλλικών στοιχείων
- Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ποιότητα του νερού, βράστε φρέσκο νερό σε κάθε χρήση
Συχνές Ερωτήσεις
Το επανα-βράσιμο του νερού αφαιρεί περισσότερες ακαθαρσίες;
Όχι. Το βράσιμο σκοτώνει τους μικροοργανισμούς αλλά δεν απομακρύνει τους χημικούς ρύπους. Μάλιστα, μπορεί και να αυξήσει τη συγκέντρωσή τους.
Το ξαναβρασμένο νερό θα έχει χειρότερη γεύση;
Πιθανώς. Το μπαγιάτικο νερό ή η αυξημένη συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων μπορεί να επηρεάσει τη γεύση.
Είναι το ξαναβρασμένο νερό κακό για την παρασκευή τσαγιού ή καφέ;
Δεν είναι επιβλαβές, αλλά το φρέσκο νερό συχνά δίνει ένα καλύτερο προφίλ γεύσης για ζεστά ροφήματα.
Πρέπει το εμφιαλωμένο νερό να βράζεται περισσότερες από μία φορές;
Περιττό, εκτός αν πρόκειται για σκοπούς αποστείρωσης, καθώς το εμφιαλωμένο νερό είναι ήδη επεξεργασμένο και ασφαλές.
Συμπέρασμα
Για τα περισσότερα νοικοκυριά με ασφαλές νερό βρύσης, το βράσιμο νερού περισσότερες από μία φορές δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Οι κύριες διαφορές είναι στη γεύση και την συγκέντρωση μετάλλων, όχι στην ασφάλεια. Ωστόσο, σε περιοχές με αμφίβολη ποιότητα νερού -ή για όσους ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες- η χρήση γλυκού νερού κάθε φορά είναι η καλύτερη επιλογή.
Ο τακτικός καθαρισμός του βραστήρα και η προσοχή στην ποιότητα του νερού είναι απλά βήματα για να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια όσο και η γεύση.