ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σιρόπι καλαμποκιού: 6 λόγοι που κάνει κακό στην υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Παρέχει γρήγορη ενέργεια, αλλά πλείστες έρευνες το έχουν συνδέσει σταθερά με σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Σιρόπι καλαμποκιού: 6 λόγοι που κάνει κακό στην υγεία

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σιρόπι καλαμποκιού επηρεάζει τον οργανισμό βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο περιορισμός της πρόσληψης συνιστάται απ' όλους τους γιατρούς.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τους βασικούς λόγους για τους οποίους το σιρόπι καλαμποκιού είναι επιβλαβές, την επιστήμη πίσω από τις επιπτώσεις του και απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους τους στην υγεία.

Τι είναι το σιρόπι καλαμποκιού και γιατί χρησιμοποιείται;

Το σιρόπι καλαμποκιού είναι ένα υγρό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από άμυλο καλαμποκιού. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) είναι μια τροποποιημένη έκδοση, όπου ένα μέρος της γλυκόζης μετατρέπεται σε φρουκτόζη, καθιστώντας το ακόμη πιο γλυκό και φθηνότερο από την κανονική ζάχαρη. Οι κατασκευαστές τροφίμων το χρησιμοποιούν ευρέως σε αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα, σάλτσες και συσκευασμένα σνακ.

1. Αυξάνει το σιρόπι καλαμποκιού τον κίνδυνο παχυσαρκίας;

Ναι. Το σιρόπι καλαμποκιού, ιδιαίτερα το HFCS, συμβάλλει στην αύξηση βάρους παρέχοντας μεγάλες ποσότητες εύκολα απορροφήσιμων σακχάρων, τα οποία παρακάμπτουν την κανονική ρύθμιση της όρεξης.

  • Η φρουκτόζη δεν διεγείρει την ινσουλίνη και την λεπτίνη, ορμόνες που ρυθμίζουν τον κορεσμό.
  • Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.
  • Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση HFCS συνδέεται στενά με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.
Pouring Corn Syrup Into A Pot To Make Hard Candy

2. Πώς επηρεάζει το σιρόπι καλαμποκιού το συκώτι;

Το σιρόπι καλαμποκιού μπορεί να υπερφορτώσει το συκώτι με φρουκτόζη, η οποία μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη.

  • Η περίσσεια φρουκτόζης μετατρέπεται σε λίπος στο συκώτι.
  • Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει στην μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
  • Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι αυξάνει τους κινδύνους για αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές.

3. Μπορεί το σιρόπι καλαμποκιού να συμβάλει στον διαβήτη τύπου 2;

Ναι. Η τακτική κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

  • Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης επιβαρύνει το πάγκρεας, το οποίο παράγει ινσουλίνη.
  • Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη (αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη).
  • Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.
Girl Having Argument With Mother At Candy Counter In Supermarket

4. Αυξάνει το σιρόπι καλαμποκιού τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Το σιρόπι καλαμποκιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συμβάλλοντας σε διάφορους αλληλένδετους παράγοντες κινδύνου.

  • Αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.
  • Αυξάνει τη φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία.

Συνεργιστικά, αυτές οι επιδράσεις αυξάνουν την πιθανότητα υπέρτασης, αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

5. Πώς επηρεάζει το σιρόπι καλαμποκιού τον μεταβολισμό και την πείνα;

Το πλούσιο σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού παρεμβαίνει στη ρύθμιση της όρεξης, καθιστώντας ευκολότερη την υπερκατανάλωση θερμίδων.

  • Η φρουκτόζη δεν καταστέλλει τη γκρελίνη (την «ορμόνη της πείνας») τόσο αποτελεσματικά όσο η γλυκόζη.
  • Μειώνει την ευαισθησία στην λεπτίνη, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να μην λαμβάνει το σήμα της πληρότητας.
  • Αυτό οδηγεί σε αυξημένη επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα και υπερκατανάλωση τροφής.

6. Προκαλεί το σιρόπι καλαμποκιού φλεγμονή και άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις;

Ναι. Η χρόνια κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού συνδέεται με φλεγμονή, η οποία αποτελεί βασική αιτία πολλών ασθενειών.

  • Προάγει το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα.
  • Αυξάνει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων στο σώμα.
  • Η φλεγμονή συμβάλλει στην αρθρίτιδα, τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και σε ορισμένους καρκίνους.
No Artificial Flavors or Sweeteners, No gluten, No high fructose corn syrup, No dairy, No synthetics.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το σιρόπι καλαμποκιού χειρότερο από την κανονική ζάχαρη;

Ναι. Ενώ και τα δύο είναι ανθυγιεινά σε υπερβολικές ποσότητες, το HFCS περιέχει περισσότερη φρουκτόζη, την οποία ο οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά και πιο επιβλαβώς από τη γλυκόζη.

Πόση ποσότητα σιροπιού καλαμποκιού είναι ασφαλής για κατανάλωση;

Οι οργανισμοί υγείας συμβουλεύουν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένου του HFCS, σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Μπορεί η μετάβαση από σιρόπι καλαμποκιού σε μέλι ή σιρόπι να κάνει διαφορά;

Ναι, αλλά προσεκτικά. Τα φυσικά γλυκαντικά μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών ή μετάλλων, αλλά εξακολουθούν να είναι προστιθέμενα σάκχαρα και πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

Περιέχουν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα σιρόπι καλαμποκιού;

Όχι όλα, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο σε αναψυκτικά, σάλτσες, συσκευασμένα επιδόρπια και σνακ. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι ο έλεγχος των ετικετών συστατικών. Στις συσκευασίες.

Μπορούν τα παιδιά να επηρεαστούν περισσότερο από το σιρόπι καλαμποκιού;

Ναι. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και οδοντικών προβλημάτων νωρίς στη ζωή.

Συμπέρασμα

Το σιρόπι καλαμποκιού, ιδιαίτερα εκείνο υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ενέχει πολλαπλούς κινδύνους υγείας, που κυμαίνονται από την παχυσαρκία και τον διαβήτη έως την ηπατική βλάβη και τις καρδιακές παθήσεις. Οι επιδράσεις του στη ρύθμιση της όρεξης και τον μεταβολισμό το καθιστούν ιδιαίτερα επιβλαβές, όταν καταναλώνεται τακτικά.

Ενώ η περιστασιακή πρόσληψη μπορεί να μην προκαλέσει βλάβη, η μείωση ή η εξάλειψη του σιροπιού καλαμποκιού από τη διατροφή είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα για καλύτερη μακροπρόθεσμη υγεία.

Πηγές:
healthline.com
mayoclinic.org
cdc.gov
clevelandclinic.org