ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να φτιάξετε αλεσμένο καφέ φίλτρου με άρωμα φουντούκι - Πιο υγιεινός από τον αγοραστό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αν σας αρέσει το άρωμα του καφέ με φουντούκι, δεν χρειάζεται να αγοράζετε ακριβά αρωματισμένα μείγματα από το κατάστημα.

Πώς να φτιάξετε αλεσμένο καφέ φίλτρου με άρωμα φουντούκι - Πιο υγιεινός από τον αγοραστό
Bigstock

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τον δικό σας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας φρεσκοψημένα φουντούκια και τους αγαπημένους σας κόκκους καφέ, εξοικονομώντας χρήματα και αποφεύγοντας παράλληλα τα τεχνητά πρόσθετα, που συχνά υπάρχουν σε προ-αρωματισμένους καφέδες.

Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να φτιάξετε σπιτικό αλεσμένο καφέ με φουντούκι, τα οφέλη υγείας από τη φυσική αρωματική ουσία και γιατί αυτή η μέθοδος είναι οικονομική και καλύτερη για τον οργανισμό σας.

Γιατί να φτιάξετε τον δικό σας καφέ με φουντούκι αντί να τον αγοράσετε;

Οι αγοραστοί καφέδες με αρώματα (όπως φουντούκι) συχνά περιέχουν συνθετικά αρωματικά έλαια, πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά.

Αυτά μπορούν να μειώσουν τη γεύση με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να ερεθίσουν τo ευαίσθητo στομάχι. Οι σπιτικές εκδόσεις χρησιμοποιούν φυσικά, πραγματικά φουντούκια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά, και σας επιτρέπουν να ελέγχετε τόσο την ποιότητα όσο και τη φρεσκάδα του καφέ σας.

Από οικονομικής άποψης, η σπιτική παρασκευή του θα σας κοστίζει περίπου 40-60% λιγότερο από την τακτική αγορά προ-αρωματισμένων μειγμάτων, ειδικά αν αγοράζετε κόκκους και ξηρούς καρπούς χύμα.

Peeled roasted hazelnuts

Πώς να φτιάξετε αλεσμένο καφέ με αληθινά φουντούκια

Η παρασκευή του δικού σας καφέ με φουντούκι απαιτεί μόνο τρία συστατικά: κόκκους καφέ, καβουρδισμένα φουντούκια και έναν μύλο. Δείτε πώς να το κάνετε σωστά για μέγιστη γεύση και θρεπτικά συστατικά:

Βήμα 1: Επιλέξτε τους σωστούς κόκκους καφέ

  • Επιλέξτε κόκκους Arabica μέτριου καβουρδίσματος. Η ισορροπημένη οξύτητα ενός μέτριου Arabica συμπληρώνει τη φυσική γλυκύτητα του φουντουκιού χωρίς να την υπερκαλύπτει.
  • Τα ελαφριά καβουρδίσματα μπορούν να κάνουν το τελικό ρόφημα καφέ πολύ έντονο.

Τα σκούρα καβουρδίσματα μπορούν να καλύψουν τη γεύση των ξηρών καρπών που θέλουμε στο φλιτζάνι του καφέ μας.

Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε φρέσκα καβουρδισμένα φουντούκια

  • Καβουρδίστε ελαφρά τα ωμά φουντούκια στους 175 °C για περίπου 10 λεπτά.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια αφαιρέστε όσο περισσότερες φλούδες μπορείτε.

Οι φλούδες προσθέτουν πικράδα στον καφέ.

Βήμα 3: Αλέστε τα φουντούκια και τον καφέ μαζί

  • Τοποθετήστε ¾ φλιτζάνι κόκκους καφέ και 2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα φουντούκια σε έναν μύλο καφέ.
  • Αλέστε τα μαζί μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή υφή (να είναι αρκετά αλεσμένη η σκόνη για μηχανές εσπρέσο, λίγο πιο μέτρια για καφετιέρες φίλτρου).

Η ταυτόχρονη άλεση επιτρέπει στα έλαια φουντουκιού να ενσωματωθούν φυσικά στον καφέ.

Βήμα 4: Αποθήκευση σωστά

  • Μεταφέρετε το αλεσμένο μείγμα σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο και φυλάξτε το σε δροσερό και ξηρό μέρος.
  • Χρησιμοποιήστε το εντός 2 εβδομάδων για καλύτερη γεύση.

Οφέλη υγείας από τον φυσικό καφέ με φουντούκι

Η χρήση πραγματικών φουντουκιών αντί για συνθετικά αρώματα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση, αλλά προσφέρει και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία.

ΣυστατικόΟφέλη υγείαςΠώς λειτουργεί
Βιταμίνη EΠροστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρεςΔρα ως αντιοξειδωτικό, υποστηρίζοντας την υγεία του δέρματος και της καρδιάς
Υγιεινά λίπηΠροάγει τον κορεσμό και μειώνει την LDL χοληστερόληΤα μονοακόρεστα λίπη βελτιώνουν την ισορροπία των λιπιδίων
ΜαγνήσιοΥποστηρίζει την λειτουργία των νεύρων και των μυώνΒοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της παραγωγής ενέργειας
ΠολυφαινόλεςΜειώνουν τη φλεγμονήΕξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν κυτταρική βλάβη

Όταν συνδυάζονται με καφέ (ο οποίος είναι πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ και αντιοξειδωτικά) τα φουντούκια δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο ρόφημα, που είναι γευστικό και διατροφικά ανώτερο από τα περισσότερα εμπορικά μείγματα.

Coffee-Filtered

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να χρησιμοποιήσω εκχύλισμα φουντουκιού αντί για ολόκληρους καρπούς;

Ναι, αλλά χρησιμοποιήστε μόνο μερικές σταγόνες φυσικού εκχυλίσματος, όχι τεχνητό σιρόπι, για να αποφύγετε την υπερβολική γεύση και την προσθήκη ζάχαρης.

Θα λειτουργήσει αυτό με στιγμιαίο καφέ;

Όχι αποτελεσματικά. Ο στιγμιαίος καφές δεν απορροφά καλά τα φυσικά έλαια. Το άλεσμα φουντουκιών με ολόκληρους κόκκους καφέ αποδίδει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Προσθέτουν τα φουντούκια θερμίδες στον καφέ;

Ελάχιστες: περίπου 10 θερμίδες ανά φλιτζάνι αν αλεστούν (πολύ λιγότερες από τους συσκευασμένους καφέδες του εμπορίου με αρωματισμένα σιρόπια).

Μπορώ να αναμίξω άλλους ξηρούς καρπούς για γεύση;

Ναι. Τα αμύγδαλα, τα πεκάν ή τα μακαντέμια ταιριάζουν καλά με τα φουντούκια για ένα πιο σύνθετο, καβουρδισμένο άρωμα.

Είναι αυτός ο καφές ασφαλής για άτομα με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς;

Όχι. Ακόμα και ίχνη φουντουκιού μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αποφύγετε πάντα εάν είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς.

Συμπέρασμα

Η παρασκευή του δικού σας αλεσμένου καφέ με γεύση φουντουκιού είναι απλή, πιο υγιεινή και πολύ πιο οικονομική από την αγορά προ-αρωματισμένων μιγμάτων. Αναμειγνύοντας πραγματικά καβουρδισμένα φουντούκια με φρέσκους κόκκους, βελτιώνετε τόσο τη γεύση όσο και τη θρεπτική αξία του ροφήματος, ενώ παράλληλα εξαλείφετε τα τεχνητά πρόσθετα.

Πηγές:
ayoubs.ca
healthline.com
medicalnewstoday.com
clevelandclinic.org
mayoclinic.org