ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όραση: Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η καλή όραση δεν εξαρτάται μόνο από γενετική. Διαμορφώνεται επίσης από αυτά που τρώτε.

Όραση: Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών
Bigstock

Τα μάτια σας χρειάζονται μια σταθερή παροχή συγκεκριμένων βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων, για να παραμείνουν υγιή και να προστατεύονται από την ηλικιακή φθορά. Θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C παίζουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ευκρινούς όρασης και στην πρόληψη οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η ξηροφθαλμία.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών και πώς η καθεμία υποστηρίζει την όρασή σας.

1. Καρότα: Μια κλασική πηγή βιταμίνης Α

Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της επιφάνειας του ματιού (κερατοειδούς) και την υποστήριξη της όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση και ξηροφθαλμία: παθήσεις που μπορούν να προληφθούν με επαρκή πρόσληψη πλούσιων σε βήτα-καροτίνη τροφών.

Άλλα πορτοκαλί λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες, προσφέρουν παρόμοια οφέλη μέσω της ίδιας ένωσης.

2. Φυλλώδη λαχανικά: Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για την προστασία της ωχράς κηλίδας

Το σπανάκι, το λάχανο και η λαχανίδα (kale) παρέχουν πολλή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που συγκεντρώνονται στην ωχρά κηλίδα: το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την οξεία, λεπτομερή όραση.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν σαν εσωτερικά γυαλιά ηλίου, φιλτράροντας το μπλε φως και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στους οφθαλμικούς ιστούς. Η τακτική κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Salmon-Grilled

3. Λιπαρά ψάρια: Ωμέγα-3 για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι κορυφαίες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA), κρίσιμα συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών του αμφιβληστροειδούς. Το DHA, ειδικότερα, υποστηρίζει την παραγωγή δακρύων και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας υγρασίας του ματιού.

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3 τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο συνδρόμου ξηροφθαλμίας και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Για τους χορτοφάγους, εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν λιναρόσπορο, σπόρους chia και καρύδια, αν και περιέχουν φυτικά ωμέγα-3 (ALA), τα οποία το σώμα μετατρέπει λιγότερο αποτελεσματικά.

4. Αυγά: Ισορροπημένη πηγή θρεπτικών συστατικών για τα μάτια

Οι κρόκοι των αυγών παρέχουν λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α, όλα απαραίτητα για την λειτουργία και τη δομή των ματιών.

Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Α από άλλα τρόφιμα και υποστηρίζει την υγεία του αμφιβληστροειδούς, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα πιο αποτελεσματικά από την κατανάλωση λαχανικών και μόνο, λόγω της παρουσίας διαιτητικών λιπών, που ενισχύουν την απορρόφηση.

5. Εσπεριδοειδή και μούρα: Βιταμίνη C για την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες και τα ακτινίδια παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, ενός αντιοξειδωτικού που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια και βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει επίσης τον σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας του κερατοειδούς και του σκληρού χιτώνα του οφθαλμού.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

6. Ξηροί καρποί και σπόροι: Βιταμίνη E για την προστασία του αμφιβληστροειδούς

Τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και τα φουντούκια είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης E, ενός άλλου βασικού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από τη γήρανση ή την περιβαλλοντική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες (π.χ. ρύπανση).

Μια μόνο χούφτα αμύγδαλα παρέχει σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης E, βοηθώντας στην άμυνα κατά της εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς και της μακροχρόνιας απώλειας όρασης.

7. Όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως: Ψευδάργυρος και χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Τα ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα και το καστανό ρύζι, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του αμφιβληστροειδούς, η οποία μετατρέπει το φως σε νευρικά σήματα για οπτική αναγνώριση.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβητικής οφθαλμικής νόσου σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

8. Καλαμπόκι και πιπεριές: Λαχανικά με έντονη λουτεΐνη και βιταμίνη C

Το καλαμπόκι και οι κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνη C, συνδυάζοντας αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην αντίθεση (ιδιότητα οπτικής/όρασης) και να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες στην ωχρά κηλίδα.

Η προσθήκη αυτών των πολύχρωμων λαχανικών σε σαλάτες ή σε stir-fries είναι ένας απλός τρόπος, για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Τα θρεπτικά συστατικά με την μεγαλύτερη σημασία για την υγεία των ματιών

Θρεπτικό συστατικόΒασικές πηγέςΚύριο όφελος για τα μάτια
Βιταμίνη ΑΚαρότα, γλυκοπατάτες, αυγάΠρολαμβάνει τη νυχτερινή τύφλωση και την ξηροφθαλμία
Λουτεΐνη & ΖεαξανθίνηΣπανάκι, λάχανο, αυγά, καλαμπόκιΠροστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από τη βλάβη από το φως
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέαΣολομός, σαρδέλες, λιναρόσποροιΜειώνουν τη φλεγμονή και την ξηροφθαλμία
Βιταμίνη CΕσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριέςΕνισχύει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών
Βιταμίνη EΑμύγδαλα, ηλιόσποροιΠροστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς από την οξειδωτική βλάβη
ΨευδάργυροςΌσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγάΥποστηρίζει την όραση σε αμυδρό φως

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει πραγματικά την όραση;

Η υγιεινή διατροφή δεν θα διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία, αλλά μπορεί να προστατεύσει από βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων.

Πόσα ωμέγα-3 χρειάζομαι για την υγεία των ματιών;

Οι ειδικοί προτείνουν δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα ή ισοδύναμες φυτικές πηγές ωμέγα-3 για τη διατήρηση της υγιούς παραγωγής δακρύων και της λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς.

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα για την υγεία των ματιών;

Για τους περισσότερους, μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, όσοι έχουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορούν να επωφεληθούν από σκευάσματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικά και ψευδάργυρο.

Μπορεί η κακή διατροφή να επιδεινώσει τις οφθαλμικές παθήσεις;

Ναι. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να επιταχύνουν το οξειδωτικό στρες, επιδεινώνοντας παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Ποιες είναι οι πιο καθημερινές τροφές για καλύτερη υγεία των ματιών;

Τα καρότα, τα πορτοκάλια, τα βραστά αυγά και μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια κάθε μέρα μπορούν να παρέχουν μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά βάση για τη διατήρηση υγιούς όρασης.

Συμπέρασμα

Τα μάτια σας εξαρτώνται από τη σταθερή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, για να λειτουργούν σωστά και να αντιστέκονται στην φθορά που σχετίζεται με την ηλικία. Μια διατροφή πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα, φυλλώδη λαχανικά, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βελτιώσει δραματικά την μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών σας.

Πηγές:
webmd.com
healthline.com
clevelandclinic.org
aao.org
medicalnewstoday.com