Η βιταμίνη που σώζει από επέμβαση καταρράκτη: Πώς να την πάρετε φυσικά
Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης, επηρεάζοντας περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Χαρακτηριζόμενος από τη σταδιακή θόλωση του φακού στο μάτι, ο καταρράκτης αναπτύσσεται αργά. Έτσι συχνά το πρόβλημα περνά απαρατήρητο μέχρι να μειωθεί σημαντικά η όραση. Ενώ η ηλικία παραμένει ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου, αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν τη διατροφή —ειδικά την πρόσληψη ορισμένων αντιοξειδωτικών— ως τροποποιήσιμο παράγοντα για την πρόληψη του καταρράκτη.
Μια ένωση συγκεκριμένα έχει συγκεντρώσει επιστημονική και κλινική προσοχή: η λουτεΐνη, μια καροτενοειδής βιταμίνη που παίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία του ματιού από την οξειδωτική βλάβη.
Αυτό το άρθρο διερευνά πώς η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη, πώς υποστηρίζει τη συνολική υγεία της όρασης και πώς να τη συμπεριλάβετε φυσικά στην καθημερινή σας διατροφή.
Τι είναι η λουτεΐνη και γιατί έχει σημασία
Η λουτεΐνη είναι μια κίτρινο-πορτοκαλί χρωστική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Στο ανθρώπινο σώμα, συγκεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ιδιαίτερα στην ωχρά κηλίδα, όπου βοηθά στο φιλτράρισμα του επιβλαβούς μπλε φάσματος του φωτός και στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Και τα δύο αυτά συμβάλλουν στο οξειδωτικό στρες που προάγει την ανάπτυξη καταρράκτη.
Επειδή το σώμα δεν συνθέτει λουτεΐνη από μόνο του, πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης λουτεΐνης και του μειωμένου κινδύνου καταρράκτη και της μείωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.
Εκτός από την αντιοξειδωτική της λειτουργία, η λουτεΐνη συμβάλλει επίσης στη δομική ακεραιότητα του ματιού, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας: έναν βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της ευκρινούς κεντρικής όρασης.
Επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την λουτεΐνη με την πρόληψη του καταρράκτη
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο της λουτεΐνης κατά του καταρράκτη:
- Μια κλινική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πυρηνικό καταρράκτη - τον πιο κοινό τύπο στους ηλικιωμένους.
- Παρατηρητικά δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 6 mg λουτεΐνης την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη αργότερα στη ζωή.
- Η λουτεΐνη φαίνεται επίσης να λειτουργεί συνεργικά με άλλα καροτενοειδή, όπως η ζεαξανθίνη, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική της δράση και προσφέροντας ευρύτερη προστασία για τα μάτια.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η λουτεΐνη όχι μόνο υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη υγεία της όρασης, αλλά μπορεί επίσης να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση καταρράκτη σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Φυσικές πηγές λουτεΐνης
Η λουτεΐνη είναι πιο άφθονη στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε ορισμένα κίτρινο-πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Οι παρακάτω είναι εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης, κατά σειρά περιεκτικότητας:
- Λαχανίδα (Kale)
- Σπανάκι
- Μαϊντανός
- Μπρόκολο
- Αρακάς
- Καλαμπόκι
- Κολοκύθα
- Κρόκοι αυγών
- Κόκκινα σταφύλια και ακτινίδιο
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και οι κρόκοι των αυγών περιέχουν λιγότερη λουτεΐνη από τα λαχανικά, η λουτεΐνη στα αυγά είναι πιο βιοδιαθέσιμη: είναι ευκολότερο για το σώμα να την απορροφήσει λόγω της παρουσίας διατροφικού λίπους.
Για περαιτέρω ενίσχυση της απορρόφησης, είναι καλύτερο να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη με υγιή λίπη, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με σπανάκι με ντρέσινγκ ελαιόλαδο ή λάδι λιναρόσπορου κάνει την λουτεΐνη πιο διαθέσιμη στο σώμα.
Πόση λουτεΐνη πρέπει να παίρνετε
Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη Συνιστώμενη Διατροφική Δόση (RDA) για την λουτεΐνη, αλλά οι ειδικοί στην υγεία των ματιών γενικά προτείνουν την ημερήσια πρόσληψη 6 έως 20 χιλιοστόγραμμων. Αυτή η ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, αν και πολλοί υστερούν σε αυτόν τον στόχο χωρίς συνειδητή προσπάθεια.
Για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καταρράκτη ή με διατροφικούς περιορισμούς, διατίθενται συμπληρώματα λουτεΐνης και συχνά συνδυάζονται με ζεαξανθίνη σε συνθέσεις ειδικές για την υγεία των ματιών. Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό πριν ξεκινήσετε την τακτική χρήση, ιδιαίτερα αν έχετε χρόνιες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα.

Παράδειγμα γυαλιών ηλίου με πολωτικούς (polarized) φακούς.
BigstockΑλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη του καταρράκτη
Ενώ η λουτεΐνη παίζει κεντρικό ρόλο, είναι πιο αποτελεσματική ως μέρος μιας ευρύτερης προληπτικής προσέγγισης που περιλαμβάνει:
- Φοράτε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία για την προστασία των ματιών από τις βλάβες από τον ήλιο
- Αποφυγή του καπνίσματος, διότι επιταχύνει το οξειδωτικό στρες
- Διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη
- Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, καθώς ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη
- Προγραμματισμό τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών
Συνδυαστικά, αυτές οι στρατηγικές βοηθούν στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης οπτικής λειτουργίας και στην μείωση της πιθανότητας να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Σύνοψη
Η λουτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών, προσφέροντας προστασία από τον καταρράκτη και υποστηρίζοντας καθαρότερη, μακροχρόνια όραση. Ενσωματώνοντας τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη στα καθημερινά σας γεύματα -ειδικά σκούρα φυλλώδη λαχανικά και αυγά- μπορείτε φυσικά να υποστηρίξετε την υγεία των ματιών σας και να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.
Καθώς η έρευνα συνεχίζει να επικυρώνει τον προστατευτικό ρόλο της λουτεΐνης, το μήνυμα γίνεται σαφές: το τι τρώμε σήμερα μπορεί να διαμορφώσει πόσο καλά βλέπουμε αύριο.
Πηγές:
heraldo.es
healthline.com
medicalnewstoday.com
harvard.edu
ncbi.nlm.nih.gov