Τι συμβαίνει στο φαγητό όταν το ψήνετε στον φούρνο μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα εργαλεία κουζίνας παγκοσμίως, προσφέροντας απαράμιλλη ευκολία.

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν η θέρμανση του φαγητού με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει τη θρεπτική του αξία ή την ασφάλειά του. Η αλήθεια είναι ότι ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια από τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους μαγειρέματος, αλλά το πώς αλλάζει το φαγητό σας εξαρτάται από τη θερμοκρασία, τη διάρκεια και τον ίδιο τον τύπο του φαγητού.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς οι φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν στην πραγματικότητα το φαγητό, πώς επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά και την υφή του και τι πρέπει να γνωρίζετε για να τους χρησιμοποιείτε με ασφάλεια και να διατηρείτε τη θρεπτική ποιότητα κάθε τροφής.
Πώς ζεσταίνουν τα φαγητά οι φούρνοι μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που προκαλούν τα μόρια του νερού εντός μιας τροφής να δονούνται γρήγορα, παράγοντας θερμότητα εκ των έσω και όχι από εξωτερική πηγή. Αυτό κάνει το μαγείρεμα πιο γρήγορο και πιο ενεργειακά αποδοτικό από το βράσιμο, το ψήσιμο ή το τηγάνισμα.
Επειδή οι φούρνοι μικροκυμάτων στοχεύουν μόρια νερού, τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό -όπως τα λαχανικά ή οι σούπες- θερμαίνονται πιο ομοιόμορφα, ενώ τα πιο πυκνά τρόφιμα μπορεί να θερμαίνονται ανομοιόμορφα αν δεν ανακατευτούν ή δεν καλυφθούν σωστά.
Καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά οι φούρνοι μικροκυμάτων;
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο φούρνος μικροκυμάτων στην πραγματικότητα βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών σε πολλά τρόφιμα. Ο βασικός παράγοντας που προκαλεί την απώλεια θρεπτικών συστατικών δεν είναι ο καθαυτός φούρνος μικροκυμάτων, αλλά η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία ή οι μεγάλοι χρόνοι μαγειρέματος.
Ο φούρνος μικροκυμάτων συχνά χρησιμοποιεί χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερες περιόδους μαγειρέματος, πράγμα που σημαίνει λιγότερη υποβάθμιση βιταμινών όπως η C και το σύμπλεγμα Β, σε σύγκριση με το βράσιμο ή το τηγάνισμα.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι:
- Τα λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων διατηρούν περισσότερα αντιοξειδωτικά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες από το βράσιμο.
- Το μπρόκολο και το σπανάκι διατηρούν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, όταν μαγειρεύονται στον φούρνο μικροκυμάτων, παρά όταν μαγειρεύονται στην εστία της κουζίνας.
- Η υπερθέρμανση ή η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, επομένως η χρήση ελάχιστης ποσότητας νερού είναι η καλύτερη.

Επηρεάζει ο φούρνος μικροκυμάτων την υφή ή τη γεύση των τροφίμων;
Ναι, αλλά κυρίως μέσω της απώλειας υγρασίας. Ο φούρνος μικροκυμάτων θερμαίνει από μέσα προς τα έξω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη υφή σε πυκνά ή ξηρά τρόφιμα. Η κάλυψη των πιάτων με ένα καπάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων ή με υγρή χαρτοπετσέτα βοηθά στην παγίδευση του ατμού και στην πρόληψη του στεγνώματος.
Η αναθέρμανση σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να τροποποιήσει ελαφρώς τις πρωτεΐνες, ειδικά στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, αλλά αυτή η αλλαγή δεν διαφέρει από άλλες μεθόδους μαγειρέματος, ούτε καθιστά το φαγητό μη ασφαλές ή επιβλαβές.
Είναι οι φούρνοι μικροκυμάτων ασφαλείς για τα τρόφιμα;
Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι ασφαλείς και δεν κάνουν τα τρόφιμα «ραδιενεργά». Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σταματούν τη στιγμή που η συσκευή απενεργοποιείται. Ωστόσο, η ασφάλεια εξαρτάται από το δοχείο και την τεχνική που χρησιμοποιείται:
- Χρησιμοποιείτε πάντα γυαλί, κεραμικό ή πλαστικό χωρίς BPA, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
- Αποφύγετε τη θέρμανση τροφίμων σε κάτι μεταλλικό ή σε αλουμινόχαρτο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή πυρκαγιά.
- Ανακατεύετε το φαγητό στα μισά του μαγειρέματος, για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση και να σκοτώσετε αποτελεσματικά τα βακτήρια.
Συμβουλές για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων:
- Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό όταν μαγειρεύετε λαχανικά στον ατμό.
- Σκεπάστε σωστά το φαγητό, για να παγιδεύσετε τον ατμό και να διατηρήσετε την υγρασία.
- Κόψτε το φαγητό ομοιόμορφα ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
- Αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα: καλύτερα να κάνετε μικρότερα διαστήματα ανακατέματος.
- Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγο μετά το ζέσταμα, ώστε η θερμότητα να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Συχνές Ερωτήσεις
Καταστρέφει ο φούρνος μικροκυμάτων την πρωτεΐνη στα τρόφιμα;
Όχι. Η δομή της πρωτεΐνης μπορεί να αλλάξει ελαφρώς (όπως συμβαίνει με κάθε μαγείρεμα), αλλά παραμένει θρεπτικά άθικτη και εύπεπτη.
Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να προκαλέσει καρκίνο;
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία να συνδέουν τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί σε φούρνο μικροκυμάτων με τον καρκίνο. Η ακτινοβολία μικροκυμάτων δεν είναι ιονίζουσα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βλάψει το DNA ή να προκαλέσει καρκίνο.
Γιατί ορισμένα μέρη των τροφίμων παραμένουν κρύα;
Η άνιση θέρμανση συμβαίνει επειδή τα μικροκύματα μπορεί να μην φτάνουν ομοιόμορφα σε πυκνές ή ξηρές περιοχές. Το ανακάτεμα ή το σκέπασμα των τροφίμων βοηθά στην σωστή κατανομή της θερμότητας.
Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνω υπολείμματα φαγητού στον φούρνο μικροκυμάτων;
Ναι, αρκεί να φτάσει το φαγητό σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C και να έχει αποθηκευτεί σωστά εκ των προτέρων. Η άνιση αναθέρμανση μπορεί να αποφευχθεί ανακατεύοντας το φαγητό στο μέσον της διαδικασίας.
Είναι όλα τα δοχεία ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων;
Δεν είναι όλα τα πλαστικά ασφαλή. Αναζητήστε ετικέτες όπως «κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων» και μην χρησιμοποιείτε ποτέ δοχεία που παραμορφώνονται, λιώνουν ή απελευθερώνουν οσμή όταν θερμαίνονται.
Συμπερασματικά
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένας γρήγορος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος μαγειρέματος ή θέρμανσης τροφίμων, διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά, συχνά περισσότερα από τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, ελαχιστοποιεί την απώλεια θρεπτικών συστατικών, εξοικονομεί χρόνο και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Το κλειδί είναι να χρησιμοποιείτε κατάλληλα δοχεία, να αποφεύγετε την υπερθέρμανση και να κατανοείτε ότι το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων διατηρεί την ποιότητα του φαγητού σας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το βλάπτει.
Πηγές:
verywellhealth.com
healthline.com
clevelandclinic.org
medicalnewstoday.com
harvard.edu