ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα δοχεία μπαχαρικών μπορεί να φιλοξενούν σαλμονέλα και άλλα επικίνδυνα βακτήρια

Μια μελέτη για την ασφάλεια των τροφίμων εντόπισε μια απρόσμενη πηγή μόλυνσης στις οικιακές κουζίνες: τα δοχεία μπαχαρικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα δοχεία μπορούν να συσσωρεύσουν σαλμονέλα, E. coli και άλλα επιβλαβή βακτήρια κατά την προετοιμασία του φαγητού, ειδικά κατά τον χειρισμό ωμού κρέατος.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers και συνεργαζόμενα ιδρύματα διερεύνησαν πώς τα βακτήρια εξαπλώνονται κατά την τυπική προετοιμασία γευμάτων. Εθελοντές παρασκεύασαν γεύματα που περιελάμβαναν ωμό κρέας, καρυκεύματα, κιμά και μαγείρεμα, μιμούμενοι την πραγματική συμπεριφορά στην κουζίνα του σπιτιού τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, αποκάλυψε ότι τα δοχεία μπαχαρικών ήταν από τις πιο μολυσμένες επιφάνειες, συχνά περισσότερο και από τις σανίδες κοπής, τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων ή τις λαβές των ψυγείων.

Βασικά ευρήματα:

  • Τα δοχεία μπαχαρικών μολύνονταν συχνά με σαλμονέλα και άλλα παθογόνα.
  • Η διασταυρούμενη μόλυνση συνέβαινε ακόμη και όταν οι άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους κατά διαστήματα.
  • Οι συμμετέχοντες άγγιζαν τα δοχεία μπαχαρικών πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι συνειδητοποιούσαν.
  • Επειδή τα καρυκεύματα προστίθενται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τα δοχεία συχνά χειρίζονται αμέσως αφού τα χέρια αγγίξουν ωμό κρέας και χωρίς να πλυθούν πρώτα.
  • Τα δοχεία σπάνια καθαρίζονται τακτικά, επιτρέποντας την επιμονή των βακτηρίων.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δοχεία μπαχαρικών λειτουργούν ως «κρυφές δεξαμενές» μόλυνσης.

Γιατί τα δοχεία μπαχαρικών είναι αντικείμενα υψηλού κινδύνου στην κουζίνα

  1. Συχνή επαφή με τα χέρια κατά την προετοιμασία του γεύματος: Όσοι μαγειρεύουν συχνά πιάνουν επανειλημμένα τα δοχεία μπαχαρικών, ειδικά αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδου και μείγματα μπαχαρικών.
  2. Ο χειρισμός γίνεται αφού αγγίξουν ωμό κρέας: Τα ωμά πουλερικά, το βοδινό και το χοιρινό κρέας συχνά μεταφέρουν σαλμονέλα και άλλα βακτήρια. Όταν μεγειρεύουμε, συχνά αγγίζουμε τα βαζάκια μπαχαρικών αμέσως μετά και τα παθογόνα μεταφέρονται εύκολα.
  3. Ακανόνιστες συνήθειες καθαρισμού: Σε αντίθεση με τις σανίδες κοπής ή τα μαχαίρια, τα δοχεία μπαχαρικών σπάνια πλένονται ή απολυμαίνονται. Τα βακτήρια που φτάνουν σε αυτά μπορούν να παραμείνουν για ημέρες ή και περισσότερο.
  4. Οι πλαστικές και οι ανάγλυφες επιφάνειες παγιδεύουν βακτήρια: Πολλά μπουκάλια έχουν αυλακώσεις, καπάκια ή στόμια που είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά, αυξάνοντας την παραμονή των βακτηρίων εκεί.
  5. Τα βαζάκια μπαχαρικών βρίσκονται κοντά σε επιφάνειες μαγειρέματος: Συχνά αποθηκεύονται κοντά σε εστίες μαγειρέματος ή χώρους προετοιμασίας στην κουζίνα, όπου οι πιτσιλιές και η υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ποια βακτήρια είναι πιο ανησυχητικά;

Η μελέτη εντόπισε κοινά παθογόνα που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων και μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες της κουζίνας και να μεταφερθούν σε δοχεία μπαχαρικών:

  • Salmonella (σαλμονέλα)
  • E. coli
  • Campylobacter (καμπυλοβακτηρίδιο)
  • Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος)
  • Listeria monocytogenes (λιστέρια)

Ακόμα και μικρές ποσότητες αυτών των βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όταν μεταφερθούν πίσω στα χέρια ή σε μαγειρεμένα τρόφιμα.

Πώς εξαπλώνεται η μόλυνση στην πραγματική ζωή

Η διασταυρούμενη μόλυνση συνήθως συμβαίνει χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε:

  • Χειριζόμαστε με τα γυμνά μας χέρια ένα ωμό κοτόπουλο.
  • Χωρίς να πλύνουμε καλά τα χέρια, πιάνουμε το αλάτι, το πιπέρι και άλλα βαζάκια με μείγματα μπαχαρικών.
  • Τα βακτήρια μεταφέρονται από τα χέρια μας στο δοχείο μπαχαρικών.
  • Αργότερα, τα χέρια μας αγγίζουν ξανά το δοχείο, ενώ σερβίρουμε το μαγειρεμένο φαγητό στο τραπέζι.
  • Τα βακτήρια μετακινούνται στα χέρια και στη συνέχεια σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Επειδή τα δοχεία μπαχαρικών αγγίζονται επανειλημμένα κατά την προετοιμασία τόσο ωμών όσο και μαγειρεμένων τροφίμων, γίνονται ένα κρυφό σημείο βακτηριακής εξάπλωσης.

Συμπτώματα ασθένειας από μολυσμένα δοχεία μπαχαρικών

Εάν τα βακτήρια στα δοχεία μπαχαρικών εισέλθουν σε τρόφιμα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Διάρροια
  • Πυρετό
  • Αφυδάτωση

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε ώρες ή ημέρες, ανάλογα με τα βακτήρια που εμπλέκονται κάθε φορά.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους μόλυνσης στο σπίτι

  • Πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας πριν και αφότου αγγίξετε ωμό κρέας: Ακριβώς μετά από ΚΑΘΕ επαφή με ωμό κρέας, πλύνετε χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το γρήγορο ξέβγαλμα δεν επαρκεί.
  • Σκουπίστε τα δοχεία μπαχαρικών κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα: Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια, αραιωμένα διαλύματα χλωρίνης ή αντιβακτηριακά σπρέι κατάλληλα για την κουζίνα.
  • Προ-μετρήστε τα μπαχαρικά: Μετρήστε τα καρυκεύματα σε μικρά μπολάκια/ποτηράκια πριν χειριστείτε ωμό κρέας. Αυτό μειώνει την επαφή με τα δοχεία.
  • Καθαρίζετε συχνά τις επιφάνειες της κουζίνας: Απολυμάνετε τις σανίδες κοπής, τις λαβές, τους πάγκους και τα σκεύη μετά την προετοιμασία του ωμού κρέατος.
  • Αποθηκεύστε τα δοχεία μακριά από πιτσιλιές μαγειρέματος: Φυλάξτε τα μπαχαρικά σε ένα ντουλάπι ή σε ένα καθαρό ράφι και όχι κοντά σε ζώνες προετοιμασίας ωμών τροφίμων.

Συχνές Ερωτήσεις

Επιβιώνουν τα βακτήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δοχεία μπαχαρικών;

Μπορούν να επιβιώσουν για μέρες, ειδικά στις αυλακώσεις.

Είναι ορισμένα μπαχαρικά πιο επικίνδυνα;

Ο κίνδυνος προέρχεται από το δοχείο, όχι από το μπαχαρικό. Τα ξηρά μπαχαρικά σπάνια προκαλούν ασθένειες από μόνα τους.

Είναι αρκετό το πλύσιμο των χεριών;

Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, αλλά τα δοχεία πρέπει επίσης να καθαρίζονται, επειδή συσσωρεύουν μολύνσεις επανειλημμένα.

Συμπέρασμα

Τα δοχεία με μπαχαρικά αποτελούν μια απροσδόκητη αλλά σημαντική πηγή μόλυνσης στην κουζίνα. Όταν αγγίζονται μετά το χειρισμό ωμού κρέατος, μπορούν να φιλοξενήσουν σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή βακτήρια, συχνά χωρίς ορατά σημάδια.

Πηγές:
rutgers.edu
studyfinds.org
clevelandclinic.org
harvard.edu
mayoclinic.org

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved