ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: παρέμβαση Κοντού για Γιατρούς και Μεταρρύθμιση

Παρέμβαση για ταθέματα της Μεταρρύθμισης της Υγείας αλλά και της μετάβαση των γιατρών στο νέοκαθεστώς του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιεί για πρώτη φορά, αφότου ξεκίνησε ο δημόσιοςδιάλογος, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός, σπάζοντας επιτέλους τηνσιωπή του.
ΕΟΠΥΥ: παρέμβαση Κοντού για Γιατρούς και Μεταρρύθμιση

Παρέμβαση για ταθέματα της Μεταρρύθμισης της Υγείας αλλά και της μετάβαση των γιατρών στο νέοκαθεστώς του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιεί για πρώτη φορά, αφότου ξεκίνησε ο δημόσιοςδιάλογος, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός, σπάζοντας επιτέλους τηνσιωπή του.

Ο κ. Κοντόςτονίζει με έμφαση ότι η κατάσταση με τις απεργίες για 5η συνεχή εβδομάδαδημιουργεί προβλήματα στους ασφαλισμένους,και προσθέτει ότι ο διάλογος αποτελεί μονόδρομο, ενώ η επιτυχία τουεγχείρηματος θα κριθεί από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Αναλυτικά η παρέμβασητου προέδρου του ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής:

«Η παρατεταμένηαπεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ για πέμπτη εβδομάδα δημιουργεί μείζονα προβλήματαστους ασφαλισμένους. Πολλά ακυρωμένα ραντεβού και Πρωτοβάθμιες καιΔευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές με αποτέλεσμα το πιο ευαίσθητο τμήμα τωνασφαλισμένων να μην μπορεί να αποζημιωθεί για ασθένεια, εγκυμοσύνη κ.λ.π. .

Ο διάλογος πουέχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, έχει ως βάση τρειςαδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στηνΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
(α) την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας,
(β) την ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ΚΥ σε ένα ενιαίο δημόσιοφορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και
(γ) την ένταξη των γιατρών στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικήςαπασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν.

Ο διάλογοςαποτελεί μονόδρομο και η επιτυχία του εγχείρηματος θα κριθεί από την ευρύτερηδυνατή συναίνεση. Πράγματι, η μετάβαση στο νέο οργανωτικό σχήμα φέρνει,ανατροπές και αναστάτωση στην επαγγελματική και προσωπική ζωή των ιατρών.

Ωστόσο, μέσα απότο διάλογο και τη συμμετοχή των ιατρών στην τεχνική επιτροπή, μπορούμε όλοιμαζί να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την υλοποίηση τηςμεταρρύθμισης.

Θέλουμε τουςιατρούς συνεργάτες σε μία από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις της Υγείας στηνΜεταπολίτευση. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ προσέρχονται στοδιάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναφορικά με τουςμόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται πλησίον τηςσύνταξης λόγω της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, προτείνεταινα υπάρξει ειδική μέριμνα που θα διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Όσοι ιατροίεπιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα υπαχθούν στο καθεστώς τουενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησηςκαι κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια τα οποίαθα εντάξουν τους ιατρούς σε θέσεις του ΕΣΥ.

Για τους ιατρούςτων χειρουργικών ειδικοτήτων μπορεί και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσβασησε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ειδικότερα όσοιδεν επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ενταχθούν στο δίκτυοτων συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν αυξημένο αριθμό επισκέψεων,ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού, προτείνουμε την διασφάλιση σύμβασηςτριετούς διάρκειας, όπως και το ενδεχόμενο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορώντους.

Πρέπει να γίνεικατανοητό από όλους ότι η μεταρρύθμιση γίνεται προς όφελος των ασφαλισμένων. Οδιάλογος μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση στο νέοοργανωτικό και διοικητικό σχήμα της ΠΦΥ προς όφελος των ασθενών χωρίς σοβαρέςεπιπτώσεις για τους ιατρούς- συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ».