ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια του 40χρονου Σ. Μπερσίμη από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια ενός νέου ανθρώπου και τεχνοκράτη, του 40χρονου Σωτήρη Μπερσίμη, θα βρίσκεται από σήμερα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, ο ΕΟΠΥΥ.

Στα χέρια του 40χρονου Σ. Μπερσίμη από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ακρόαση του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. όπου και επίσημα πλέον η σκυτάλη από τον μακροβιότερο μέχρι σήμερα πρόεδρο του Οργανισμού (ήταν στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ από τον Ιούλιο του 2013), κ. Δημήτρη Κοντό, περνά στον κ. Μπερσίμη.

Ο Σωτήριος Μπερσίμης είναι λέκτορας στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στο πλαίσιο του διδακτικού του έργου διδάσκει το μάθημα «Βιοστατιστική».

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος πρόεδρος επέδειξε μέχρι σήμερα μεγάλη υπομονή –καθώς η ανακοίνωση του ονόματός του είχε γίνει αρχικά τον περασμένο Μάρτιο (μετά το οριστικό και αμετάκλητο όχι του οικονομολόγου Μιχάλη Χλέτσου) αλλά τόσο οι οικονομικές εξελίξεις του θέρους όσο και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, έφεραν το θέμα πολύ πίσω.

Την ίδια υπομονή θα πρέπει να επιδείξει πάντως και με τον Οργανισμό και κυρίως με τα οικονομικά του ο κ. Μπερσίμης, ο οποίος πράγματι αναλαμβάνει τον ΕΟΠΥΥ στην πιο κρίσιμη στιγμή του. Με ρημαγμένα οικονομικά και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία να γυρίζουν την πλάτη και να μην καταθέτουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ και πως αυτό είναι το πλέον ζωτικό και κρίσιμο ζήτημα σήμερα, δηλαδή η οικονομική ασφυξία. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος που θα ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως διευκρίνισε ο κ. Πολάκης, διαχειρίζεται περίπου 5,5 δις ευρώ και το υπουργείο Υγείας με τους εποπτευόμενους φορείς αυτό, πλην του ΕΟΠΥΥ και την γενική πολιτική ευθύνη, γύρω στα 4,5 δις ευρώ (που είναι το συνολικό κόστος της λειτουργίας).

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δις ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε πως το προσεχές διάστημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί το θέμα των πληρωμών του Οργανισμού και πως ο ΕΟΠΥΥ θα ενισχυθεί σημαντικά. Αναμένουμε...

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές, σημαντική ενίσχυση & νέος πρόεδρος προσεχώς

Την Πέμπτη ανακοινώνεται από την Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθηγητής Σ. Μπερσίμης

Δ. Κοντός: Τρία βασικά βήματα για να μειωθεί η δαπάνη & να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ