ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Ένα... δημόσιο μάθημα πολιτικής οικονομίας και λογιστικής έδωσε χθες το πρωί ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, προς τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία που κατέθεσε αλλά και οι επισημάνσεις του κ. Κοντού αποτελούν μία πρώτης τάξεως παρακαταθήκη για τον νέο πρόεδρο ο οποίος θα πρέπει να τα μελετήσει επισταμένως.

Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε εκ βαθέων για το έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει, για τα δυνατά σημεία του Οργανισμού, ενώ δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, ούτε διοικητικά, ξεκίνησε χωρίς σχέδιο και χρηματοδότηση και με ένα έλλειμμα της τάξης των 2,5 δις ευρώ. Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών, ήταν ο Οργανισμός να υπονομευθεί, ενώ η χρηματοδότησή του, βαίνει διαρκώς μειούμενη. Και όλα αυτά, όταν έχουμε έναν Οργανισμό, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο οποίος αποτελεί τεράστιο εγχείρημα - το μεγαλύτερο μετά το ΕΣΥ- το οποίο όμως βρέθηκε στην δίνη σοβαρών δημοσιονομικών εξελίξεων.

Η κινητικότητα, χαριστική βολή για τον ΕΟΠΥΥ

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση του 2014 που σηματοδοτήθηκε από την κινητικότητα, με αποτέλεσμα να φύγουν 7.500 περίπου γιατροί, ήταν χαριστική βολή για τον Οργανισμό. Σε πρώτο χρόνο επίσης, ανέφερε ο κ. Κοντός, δεν έπρεπε να φύγουν οι Μονάδες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ γιατί αυτό διέλυσε την περίθαλψη και αποσυντονίστηκαν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι ακόμη και σήμερα, επιλέγουν συχνά την ιδιωτική περίθαλψη αλλά και τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά το ΕΣΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ ωστόσο προχώρησε, και αυτή την στιγμή έχει πράγματι πολλά να προσφέρει, τόνισε με έμφαση ο κ. Κοντός, ωστόσο η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία του είναι το ανθρώπινο δυναμικό του (οι 1.100 διοικητικοί). Τόσο το προσωπικό όσο και οι υπηρεσίες του κατέβαλλαν τεράστια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, και κυρίως τους ανασφάλιστους. Μάλιστα ο κ. Κοντός δήλωσε ικανοποιημένος για την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία λαμβάνει πρωτοβουλίες για την κάλυψη όλων των ευπαθών ομάδων, ακόμη και των απόρων.

Παραβατικότητα και προκλητή ζήτηση

Ο απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό, και στην προκλητή ζήτηση που δημιουργείται κατά καιρούς αλλά και στην παραβατικότητα, η οποία ελέγχθηκε ενδελεχώς από τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Δείγματα προκλητής ζήτησης και σπατάλης, αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Κοντό, το γεγονός ότι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ένα εκατ. αξονικές παραπάνω που δεν χρειαζόμαστε και 500.000 μαγνητικές που επίσης δεν χρειαζόμαστε.

Αναφορικά με την παραβατικότητα, εδώ έχουν σημειωθεί και υπερβολικές χρεώσεις και άρνηση ραντεβού και πολλά αρνητικά ακόμη. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβλήθηκαν σε 54 παρόχους του Οργανισμού χρηματικά πρόστιμα 450.670 ευρώ και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού. Το 2014, είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους 1.199.576 ευρώ.

Ειδικότερα, για το τρέχον έτος (α' εξάμηνο 2015) έχουν εντοπιστεί οι κάτωθι σημαντικότερες υποθέσεις:

- Ασφαλισμένος, χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Ο προκύπτον έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000€..

- Γατρός-γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων καθώς επίσης προέβαινε σε συνταγογράφηση εξετάσεων που δεν εκτελούνταν προκειμένου να αιτιολογήσει τις επισκέψεις. Η επιβεβαιωθείσα οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ στα 1.250 €. Στον ιατρό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 16.875€ και 12 μήνες διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

- Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα αναφορικά με τη χορήγηση επιθεμάτων, προϊόντων ειδικής διατροφής και δαπανών ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες, κλπ.) με ταυτόχρονη υποβολή προτάσεων για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που οφείλονται σε κενά του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει την παροχή τους. Η υπόθεση έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη για τη χρήση πλαστής σφραγίδας και για απάτη κατά του Δημοσίου και αισχροκέρδεια για τα επιθέματα.

- Διερευνήθηκε υπόθεση σχετικά με την εν αγνοία συνταγογράφηση και την μη παραλαβή φαρμάκων από τους ασφαλισμένους και περικοπή των αιτούμενων ποσών 64 εικονικών συνταγών που εκτελέστηκαν από 34 φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 7.398,77 €.

- Διερευνήθηκαν περιπτώσεις καταχρηστικών χρεώσεων του ΕΟΠΥΥ σε περιπτώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων σε Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης προς τις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ για την περικοπή κατά την εκκαθάριση των καταχρηστικώς χρεωθέντων ποσών από τους παρόχους, που προσεγγίζεται στα 500.000€.

- Υπολογίστηκαν ποσά καταχρηστικών χρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ από νοσηλείες ασφαλισμένων του σε ιδιωτικές κλινικές συνολικού ύψους 129.244,14 €. Απεστάλησαν έγγραφα προς τις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ για την περικοπή των ποσών αυτών κατά την εκκαθάριση των αιτούμενων ποσών των παρόχων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έρχονται

Μιλώντας για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός, επεσήμανε ότι το 2015, υπάρχει επιδείνωση στην κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν ήρθαν εισφορές ύψους 951 εκατ. ευρώ, δηλαδή υστέρηση 100 με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από το 2014, όπως πριέγραψε.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,8 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 40% αφορά στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί ούτε για το σύνολο του 2014.

Οι υψηλές προτεραιότητες

Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε στις υψηλές προτεραιότητες του ΕΟΠΥΥ, για το προσεχές διάστημα, οι οποίες είναι: η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, οι προσλήψεις γιατρών και ελεγκτών, οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο αλλά και η Κάρτα Ασφάλισης υγείας η οποία θα θωρακίσει το σύστημα.

Μείζονος σπουδαιότητας και επείγουσα προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί η ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, η στήριξη των Μονάδων Υγείας, η ενίσχυση τους με προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμο υλικό, έτσι ώστε να καλύπτουν ένα μέρος των υπηρεσιών της ΠΦΥ (τουλάχιστον 20-25%), ποσοστό ικανό για τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής συμμετοχής, ενώ συμπληρωματικά ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει και να διανέμει με βάση κριτήρια ποιότητας και ισότητας σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Ένας τίμιος απολογισμός

Ο απολογισμός αυτός είπε τέλος ο κ. Κοντός. είναι μία συλλογική προσπάθεια και δεν αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Υλοποιήθηκε από τις άοκνες προσπάθειες του Γενικού Διευθυντή, της Γενικής Επιθεωρήτριας της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, των Διευθυντών, των Προϊσταμένων και των εργαζομένων του Οργανισμού, αλλά και των μελών του ΔΣ, τα οποία συμμετείχαν υπεύθυνα, ενεργά και καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση των αποφάσεων. Τέλος, η διαρκής συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε τη θεσμική δυνατότητα για την υλοποίηση της πολιτικής και την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων.
Ένας τίμιος απολογισμός είναι η καλύτερη συνεισφορά στην αλλαγή διοίκησης ενός μεγάλου Οργανισμού όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ. Η πλήρης καταγραφή των πεπραγμένων της διετίας και η αναλυτική απεικόνιση των προϋπολογιστικών μεγεθών όπως εκφράστηκαν σε παροχές προς τους ασφαλισμένους αποτελούν την έμμεση νομιμοποιητική βάση της λειτουργίας του Οργανισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Κοντός: Η μεγάλη προστιθέμενη αξία είναι οι εργαζόμενοι αλλά ο ΕΟΠΥΥ, δεν στηρίχθηκε ποτέ

Στα βαθιά νερά του ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ. Μπερσίμης - Προσδοκίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης