ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στο κόκκινο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εξαιτίας των τεράστιων οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Ένας ακόμη κλάδος της υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσής του, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα, ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα των επιχιερήσων, να βρίσκεται στο κόκκινο.

 

Στο κόκκινο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εξαιτίας των τεράστιων οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Να σημειωθεί, ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά υποκαθιστούν το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν διαθέτει η χώρα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), εκτός από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εφαρμογή του claw back (αυτόματη επιστροφή υπέρβασης δαπάνης στον κλειστό προϋπολογισμό) και του rebate (αναγκαστική έκπτωση), αποτελεί ένα ακόμη χαράτσι που φρενάρει τον κλάδο.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΔΙΚ την Τετάρτη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η επιβολή των δύο αυτών μέτρων (εφαρμόζονται τα τελευταία τρία χρόνια για τη συγκράτηση της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ) ουσιαστικά μετακυλίει στα διαγνωστικά κέντρα το οικονομικό βάρος των εξετάσεων, αφού αποζημιώνονται για το 50% αυτών. Οι υπόλοιπες επιστρέφονται με το claw back και το rebate.

«Το επόμενο βήμα θα ήταν να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε για δύο λόγους: για να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες αλλά και διότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτή την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, κ. Γιώργος Βουγιούκας, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν δεν γίνει η αποπληρωμή των χρεών για το τρέχον έτος, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν πολλά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους τους.

Για το τρέχον έτος όπως και τα επόμενα τρία έτη ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθούν οι ασφαλισμένοι ανέρχεται σε 302 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εφετινή υπέρβαση υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ – ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στον ΕΟΠΥΥ.

Τα μέλη του προεδρείου του ΠΑΣΙΔΙΚ χαρακτήρισαν «άδικο και αυταρχικό» το μέτρο του clawback και ζήτησαν την εφαρμογή όλων των συνταγογραφικών οδηγιών και του ανωτάτου αριθμού συνταγογραφουμένων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα καθώς και την καθιέρωση εθνικού κεντρικού πλαφόν ανά μήνα για τον έλεγχο της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Απλήρωτοι από τον Ιούνιο οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί