ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Οδηγίες ΙΣΑ για τις προσφυγές κατά Rebate και Clawback

Οδηγίες προς τους γιατρούς εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή ανακοινώσεις διαφόρων φορέων που καλούν τα μέλη τους, εφόσον το επιθυμούν, να απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να ασκήσουν προσφυγή ή και αναστολή εκτελέσεως κατά των «ενημερωτικών» σημειωμάτων που καθένας έλαβε για το rebate και το clawback.
Οδηγίες ΙΣΑ για τις προσφυγές κατά Rebate και Clawback

Οδηγίες προς τους γιατρούς εξέδωσε ο ΙατρικόςΣύλλογος Αθηνών με αφορμή ανακοινώσεις διαφόρων φορέων που καλούν τα μέλη τους,εφόσον το επιθυμούν, να απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου ναασκήσουν προσφυγή ή και αναστολή εκτελέσεως κατά των «ενημερωτικών» σημειωμάτωνπου καθένας έλαβε για το rebate και το clawback.

Ήδη αίτηση ακυρώσεως κατά των σχετικώνυπουργικών αποφάσεων που αποτέλεσαν το έρεισμα αυτών των ατομικών ενημερωτικώνσημειωμάτων έχουν ασκήσει ο ΙΣΑ (κατά του rebate), αλλά και άλλες ενώσεις.Κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη εκδικαστεί, αλλά δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τοΣυμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως εξηγεί ο ΙΣΑ, η άσκηση προσφυγής είναι τοενδεδειγμένο ένδικο μέσο. Η εκδίκαση αυτής μπορεί να προσδιοριστεί όμως μετάαπό μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο η παράλληλη άσκηση αναστολής εκτελέσεως, καιη αποδοχή αυτής, θα απαλλάξει τον ιατρό ή εργαστήριο ή ιατρική εταιρεία, απότην υποχρέωση καταβολής.

Πιθανότητες επιτυχίας κρίνουμε ότι υπάρχουν μόνοεφόσον υπάρχει η δυνατότητα πλήρους απόδειξης ότι τυχόν καταβολή τωνεπιβαλλομένων ποσών θα οδηγήσει τον συγκεκριμένο φορέα να λειτουργεί κάτω τουκόστους ενός αντίστοιχου ορθολογικά οργανωμένου φορέα.

Ο κάθε ιατρός, το κάθε εργαστήριο ή ιατρικήεταιρεία θα πρέπει να αποφασίσει ατομικά.

Σε κάθε περίπτωση, ως μέσο αντίδρασης, πάντως,ο κάθε ιατρός, εργαστήριο ή ιατρική εταιρεία θα μπορούσε να αποστείλει άμεσαστο ΕΟΠΥΥ δήλωση με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός του, ότι ταεπιβαλλόμενα ποσά είναι υπέρογκα, ότι η τυχόν καταβολή θα οδηγήσει το φορέα σεπλήρη αδυναμία να εξακολουθήσει να λειτουργεί και ότι δεν συναινεί στοσυμψηφισμό των επιβαλλομένων ποσών με υφιστάμενες ή μέλλουσες αμοιβές γιαιατρικές πράξεις στους ασφαλισμένους και ότι τα ποσά, εφόσον υποχρεωθεί,τελικώς θα καταβάλει κεχωρισμένα.