ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ: πυροτέχνημα η τροπολογία- συνεχίζουμε τον αγώνα

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για δωρεάν δημόσια ΠΦΥ χωρίς απολύσεις και με ανοιχτές Δημόσιες Δομές οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το ΔΣ του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ.
ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ: πυροτέχνημα η τροπολογία- συνεχίζουμε τον αγώνα

Την νομική πλευρά της τροπολογίαςτου υπουργείου Υγείας που αφορά στην σύσταση κλάδου γιατρών στις ΔΥΠΕ,στιλητεύει ο Σύνδεσμος Επιστημονικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντάς τηνπυροτέχνημα, ενώ επαναλαμβάνει, ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται για δωρεάν δημόσια ΠΦΥ χωρίςαπολύσεις και με ανοιχτές Δημόσιες Δομές.

Είναι φρούδες οι ελπίδες του Υπουργείου ότι θα μπορέσειμε πρόχειρες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή, να ξηλώσει το πρωτοβάθμιοσύστημα υγείας της χώρας, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΣΕΥΠΠΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας, ότι μονομερείς ενέργειες, χωρίς καμία προηγούμενηδιαβούλευση, όπως αυτές που επιχείρησε το Υπουργείο με την τροπολογία αυτή,ασφαλώς θα πέσουν στο κενό.

Η «σύσταση» των «κλάδων» αυτών (ιατρών πλήρουςκαι αποκλειστικής απασχόλησης στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών) είναι κενή περιεχομένου, τονίζεται ακόμη στηνανακοίνωση και συνεχίζει:

« Ουδεμίαοργανική θέση προβλέπεται στο νομοθέτημα αυτό, αυτές πρόκειται να συσταθούν στομέλλον με κοινή υπουργική απόφαση!

Ο στόχος είναιπροφανής: με το πρόσχημα της σύστασης νέου «κλάδου» στις ΔΥΠΕ, επιχειρείται ναξηλωθεί το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ,

συμπαρασύρονταςτις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, με την κατάργηση των θέσεών τους.Λησμονούν όμως στο Υπουργείο πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει,σε πρόσφατη απόφαση της Ολομελείας του, ότι «για τον ανακαθορισμό τωνλειτουργιών του Κράτους και την διοικητική αναδιοργάνωσή του, [...] οι σχετικέςρυθμίσεις πρέπει να εισάγονται με τήρηση των συνταγματικών αρχών, σύμφωνα μετις οποίες επιβάλλεται να διασφαλίζονται η ορθολογική, αποτελεσματική καιδιαρκής λειτουργία της Διοικήσεως και η παροχή των υπηρεσιών που επιβάλλεται ναεξασφαλίζονται για τους διοικουμένους στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτουςδικαίου».

Στις υπηρεσίεςαυτές, αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση, περιλαμβάνονται ασφαλώς και οιυπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, οι οποίες μάλιστα, λόγω της πρόδηλης σημασίαςτους για τους πολίτες, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Τοσύστημα πρωτοβάθμιας υγείας ούτε μπορεί να καταργηθεί, ούτε μπορούν νααλλοιωθούν οι ήδη θεμελιωμένες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ,με την απλή εξαγγελία μελλοντικής

σύστασηςοργανικών θέσεων σε άλλο οργανισμό!