ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΙΣΑ: Με αέρα κοπανιστό και γονατογραφήματα δεν χτίζεται περίθαλψη

Με μία ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παίρνει γι αλλη μία φορά θέση στα τελευταία ζητήματα που απασχολούν τον ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς, και τοποθετείται εφ όλης της ύλης.
ΙΣΑ: Με αέρα κοπανιστό και γονατογραφήματα δεν χτίζεται περίθαλψη

Με μία ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση ο Ιατρικός ΣύλλογοςΑθηνών παίρνει γι αλλη μία φορά θέση στα τελευταία ζητήματα που απασχολούν τονΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς, και τοποθετείται εφ όλης της ύλης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Με ιατρομάχο τρόπο ασκείται πλέον η πολιτική υγείαςοδηγώντας γιατρούς και ασθενείς σε ένα αδιέξοδο αστάθειας και ταλαιπωρίας, μέσασε έναν ΕΟΠΥΥ που κλείνει τις πρωτοβάθμιες Μονάδες του, που έχει τους γιατρούςτους μήνες έως χρόνια απλήρωτους, που οδηγεί, μέρα με την ημέρα, τουςασφαλισμένους σε ένα σύστημα χωρίς προσβασιμότητα και χωρίς εμπιστοσύνη στοθεράποντα γιατρό.

Ούτε η Δικαιοσύνη δε δικαίωσε τον ΕΟΠΥΥ στην όλη διαπόμπευσητων γιατρών του με την «τιμωρία της τετράμηνης διακοπής» της συνεργασίας των 59συμβεβλημένων γιατρών λόγω «υπερ-παραπεμπτικογραφίας». Η εν λόγω απόφαση τουΕΟΠΥΥ ακυρώθηκε για λόγους νομιμότητας μεΑπόφαση της Επιτροπής Αναστολών τουΔιοικητικού Πρωτοδικείου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο, τη θέση πουεπανειλημμένα τόνισε ο ΙΣΑ, να διενεργούνται εν τω βάθει έλεγχοι, στα πλαίσιατων αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων ΚοινωνικήςΑσφάλισης, βάσει στατιστικής ανάλυσης των τεκμηριωμένων επιστημονικών ιατρικώνδεδομένων και των πραγματικών αναγκών, αναλογούντος του πληθυσμού των ασθενών.Δε θα δεχτούμε άλλη αβάσιμη και αδικαιολόγητη διαπόμπευση του ιατρικού σώματος,αν δεν έχει προηγουμένως αποδειχθεί πλήρως συγκεκριμένη παράβαση των συμβατικώνυποχρεώσεων των γιατρών μας.

Και ενώ με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, γίνεται«προσπάθεια μεταρρύθμισης», για τα δεδουλευμένα των γιατρών, ούτε λόγος!!!

Αισίως, διανύουμε τον 7ο μήνα καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ στηναποπληρωμή επισκέψεων, πράξεων και εξετάσεων προς τους γιατρούς του, που έχειφτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Για ακόμη μία φορά, οι εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ και τουΥπουργείου Υγείας περι πληρωμής των οφειλών μέχρι 31.12.2013, κατέρρευσαν ωςπυροτέχνημα αφού ακόμη και σήμερα, οι γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο2013, ενώ όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα των προηγούμενων ετών, από ταληξιπρόθεσμα του 2011, έχουν πληρωθεί λίγοι μήνες και οι υπόλοιποι«ξεχάστηκαν».

Ας σημειωθεί δε, ότι και η αποπληρωμή των χρεωστούμενων γιατο 2012 και το Α εξάμηνο του 2013, έγινε με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο – και όχιμε εκκαθάριση – πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ ακόμη οφείλει στους γιατρούςτου το 10% των εν λόγω δαπανών, ενώ ταυτόχρονα καλεί πλέον εκβιαστικά τουςκλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς γιατρούς του να πληρώσουν και τιςελεγκτικές Εταιρείες από την τσέπη τους.

Σε όλη αυτή την πορεία, άγνωστο παραμένει στο γιατρό τηςγειτονιάς που περιμένει να πληρωθεί α) αν θα τα πληρωθεί όλα ή μέρος αυτών καιβ) πότε θα τα πληρωθεί και πόσο διαρκεί η πορεία καταβολής των χρημάτων από τονΕΟΠΥΥ προς την Τράπεζα και από την Τράπεζα προς το γιατρό;;;

Η αντοχή των γιατρών της Αθήνας σήμανε την «Ωρα ΜΗΔΕΝ».Περιθώρια καθυστερήσεων και πειραματισμών στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας δενυφίστανται.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας, ως έχει υποχρέωση καικαθήκον, να πάρει θέση και να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη σχεδιασμό,χρονοδιάγραμμα και τη στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στις υπό χάραξηπολιτικές Υγείας.

Ως ΙΣΑ προσβλέπουμε στον εξορθολογισμό του χώρου της Υγείας,όχι αποκλειστικά με καθαρά λογιστικά κριτήρια, αλλά πάνω σε κοινωνικά καιεπιστημονικά δεδομένα, που αποκλείουν ανθρωποκτονικές πολιτικές και προς αυτήτη κατεύθυνση θα είμαστε παρόντες”.