ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: να καταψηφίσουν οι βουλευτές το «τερατούργημα»

Τηνοργή της για ακόμη μία φορά με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ,εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, τονίζονταςότι  για πρώτη φορά συμβαίνει σεευρωπαϊκή χώρα να κλείνουν οι δημόσιες δομές υγείας, με πρόσχημα μιαμεταρρύθμιση και καλώντας παράλληλα τους βουλευτές, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: να καταψηφίσουν οι βουλευτές το «τερατούργημα»

Τηνοργή της για ακόμη μία φορά με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ,εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, τονίζονταςότι για πρώτη φορά συμβαίνει σεευρωπαϊκή χώρα να κλείνουν οι δημόσιες δομές υγείας, με πρόσχημα μιαμεταρρύθμιση και καλώντας παράλληλα τους βουλευτές, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τερατούργημα τονομοσχέδιο, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι είμαστε ενάντια στοκλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και στις διαθεσιμότητες-απολύσεις στοχώρο υγείας. Ζητάμε η μεταρρύθμιση να γίνει με ανοιχτές τις μονάδες . Όπως ακριβώς γίνεται με τα ΚέντραΥγείας που σωστά μεταφέρονται χωρίς διαθεσιμότητα στις ΔΥΠΕ». Για τηνμετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή, η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι «με το συγκεκριμένο Ν/Σ, θαοδηγήσει σε πλήρη διάλυση του συστήματος στο σύνολό του».

ΗΟμοσπονδία ρωτά «Ποιοςωφελείται από το σχέδιο νόμου;» για να απαντήσει: «Σίγουρα όχι οι 11.000.000 πολίτες που μένουνχωρίς παροχές ΠΦΥ για όσο διάστημα χρειαστεί να επαναλειτουργήσουν, ανεπαναλειτουργήσουν, οι 350 δημόσιες δομές υγείας που κλείνουν». Και συνεχίζειη Ομοσπονδία:

Αναλυτικά,οι προτάσεις των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές επί των άρθρων, έχουν ωςεξής:

1. Στις γενικές αρχές του άρθρου 1 παρ. 5
α) Όλες τις σχετικές υπηρεσίεςμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – αγωγή και προαγωγή υγείας, πρόληψη, διάγνωση με πλήρηεργαστηριακό-διαγνωστικό τομέα, θεραπεία και αποκατάσταση κλπ

2.
2. Στις γενικές αρχές του άρθρου 1 παρ. 5
ια) την Πρωτοβάθμιαοδοντιατρική φροντίδα, με έμφαση την προληπτική οδοντιατρική, την ορθοδοντική και οδοντοπροσθετικήπαροχή.
Η ορθοδοντική καιοδοντοπροσθετική παροχή προσφέρει σπουδαίο κοινωνικό έργο, που παρέχεται δωρεάνσήμερα από τις δομές του ΕΟΠΥΥ με χαμηλό κόστος για το δημόσιο, ενώ αντίθεταστον ιδιωτικό τομέα στοιχίζει πολύ ακριβά και είναι αδύνατο να πληρωθεί από τονασφαλισμένο αλλά και από τον αγοραστή ΕΟΠΥΥ που δεν διαθέτει αυτά τα χρήματακαι είναι απίθανο να τα βρει.


3. Στο άρθρο 17 παρ 1, Να προστεθεί ηπρόταση αν μετά τηνπάροδο του 1 μήνα παρουσιαστεί καθυστέρηση στην τοποθέτηση του προσωπικού γιαοποιονδήποτε λόγο η αιτία, το προσωπικό μεταφέρεται αυτοδικαίως και υποχρεωτικάστις ίδιες μονάδες ΠΦΥ που υπηρετούσαν πριν, σε ισάριθμες και αντίστοιχεςοργανικές θέσεις που είναι υποχρεωμένες οι ΔΥΠΕ να συστήσουν για το σκοπό αυτόμετά από υπουργική απόφαση σε διάστημα (1) μήνα από την ψήφιση του νόμου, διασφαλίζοντας την άμεση επαναλειτουργία τωνμονάδων της ΠΦΥ.
Εναλλακτικά των πιο πάνω μπορούν να αλλαχτούν: Οι ανωτέρωυπάλληλοι παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί (1) μήνα και εν συνεχείαμεταφέρονται/μετατάσσονται αυτοδικαίως μετά από αίτηση τους στις μονάδες πουυπηρετούσαν, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του επόμενου άρθρου σε ισάριθμεςκαι αντίστοιχες οργανικές θέσεις που συστήνονται σε διάστημα (1) μήνα από τηνψήφιση του νόμου κλπ


4. Στο άρθρο 17 παρ. 1 το προσωπικό τίθεταιαυτοδικαίως σε καθεστώς διαθεσιμότητας από την ημερομηνία έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων καιανάρτησης τους στη διαύγεια.
Η έκδοση 8500 διαπιστωτικώνπράξεων και η ανάρτηση τους στη διαύγεια είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη αφούθα είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό διαθεσιμότητα που επιχειρείται μέχρι σήμερα απόένα οργανισμό (τι θα συμβεί αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός π.χ απεργίαδιοικητικών?).


5. Στο άρθρο 22 παρ 5 με δεδομένη τηνέλλειψη συμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, να προβλέπεται ο εφοδιασμός και εξοπλισμός τωνπρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ, από τις ήδη υπάρχουσες ενεργείς συμβάσεις τωννοσοκομείων της αντίστοιχης ΔΥΠΕ, επιβαρύνοντας όμως τον προϋπολογισμό τουΕΟΠΥΥ. Αυτό θα αφορά πάσης φύσεως υγειονομικό, φαρμακευτικό και λοιπό υλικόόπως (αντιδραστήρια, αναλώσιμα κλπ). Έτσι θα διασφαλιστεί η ομαλήεπαναλειτουργία των μονάδων και η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες από την ΠΦΥ.


6. Στο άρθρο 3 να προστεθεί «Μετά τηναξιολόγηση των δομών από τις ΔΥΠΕ (συγχωνεύεις κλπ) να μην υπάρξει καμίααπόλυση εργαζομένου του ΕΟΠΥΥ»