ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στα δικαστήρια οι γιατροί του ΠΕΔΥ για το 8ωρο εργασίας

Παράνομο και επικίνδυνο είναι το 8ωρο εργασίας που έχει επιβληθεί στους ειδικευμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Στα δικαστήρια οι γιατροί του ΠΕΔΥ για το 8ωρο εργασίας

Παράνομο και επικίνδυνο είναι το 8ωρο εργασίας που έχει επιβληθεί στους ειδικευμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ, που καλύπτει συνδικαλιστικά τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, προειδοποιεί τον υπουργό Υγείας ότι αν δεν επαναφέρει το προηγούμενο ωράριο εργασίας (5ωρο) στους γιατρούς που απασχολούνται στις μονάδες του ΠΕΔΥ, θα καταφύγει στα δικαστήρια.


Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ, το συνεχές 8ωρο στους γιατρούς εγκυμονεί κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών λόγω της υπερβολικής κόπωσης.


Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, στο ΕΣΥ, το ωράριο των γιατρών Επιμελητών και Διευθυντών είναι 7 ώρες, αλλά δεν εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ επί επτά ώρες. Οι γιατροί του ΕΣΥ εξετάζουν ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία για 4 με 5 ώρες και με την βοήθεια γραμματέων και νοσηλευτών ( -τριών). Οι ιατροί του ΠΕΔΥ μόνοι τους χωρίς τη βοήθεια γραμματέων και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν είναι δυνατόν βέβαια να εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε ώρες και ταυτόχρονα να εκτελούν ηλεκτρονική. συνταγογραφία και παραπεμπτικογραφία, αφού λόγω κόπωσης θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ιατρικά σφάλματα. Διεθνώς, οι ειδικευμένοι γιατροί δεν εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε περίπου ώρες.


Εξάλλου, πέραν της επιστημονικής λογικής, από το νόμο προβλέπονται και ειδικά ωράρια εργασίας. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν ωράριο μικρότερο των οκτώ ωρών και μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών και θεωρούνται ότι εργάζονται σε πλήρες ωράριο, όπως οι τεχνολόγοι και οι νοσηλευτές των ακτινολογικών εργαστηρίων, οι βοηθοί Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αιμοδυναμικά τμήματα που το πλήρες ωράριό τους είναι 6 ½ ώρες, κτλ.


Γενικά πλήρη ασφάλιση κατά το εργατικό δίκαιο δικαιούται ο εργαζόμενος σε εργασία στην οποία ο εργαζόμενος απασχολείται τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Επομένως οι ιατροί στο ΠΕΔΥ μπορούν να εργάζονται σε πλήρες ωράριο με αριθμό ωρών μικρότερο από οκτώ ( 8 ), λόγω των ειδικών συνθηκών της εργασίας τους. Ο νόμος για το ΠΕΔΥ δεν αναφέρει τον αριθμό των ωρών του ωραρίου των γιατρών στο ΠΕΔΥ.


Όπως εξηγεί η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, «οι γιατροί πριν την μετάταξή τους στο ΠΕΔΥ πληρωνόντουσαν από τον ΕΟΠΥΥ για 27 ώρες εργασίες την εβδομάδα ( 5 ώρες την Παρασκευή και 5 ½ ώρες τις λοιπές ημέρες της εβδομάδας ) και είχαν δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Δεν είναι νόμιμο, ενώ θα πληρώνονται με τις ίδιες αποδοχές όπως και πριν, να ζητείται να εργάζονται περισσότερες ώρες χωρίς να τις πληρώνονται, και ενώ μάλιστα δεν μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με άλλη απασχόληση. Αυτό είναι παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ίση αμοιβή για ίση εργασία. Παρακαλούμε για λόγους απλής επιστημονικής λογικής, αλλά και κρατούσης πρακτικής επί δεκαετίες και προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος από εξάντληση των γιατρών, να επαναφέρετε το ωράριο στην προηγούμενη κατάσταση, διαφορετικά θα προσφύγουμε άμεσα στα Δικαστήρια».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ