ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στην ΕΕ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το θέμα της διαθεσιμότητας

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφονται τώρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) οι οποίοι υπέβαλλαν αναφορά καταγγελία για το εργασιακό τους θέμα που προέκυψε με αφορμή την διαθεσιμότητα.

Στην ΕΕ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το θέμα της διαθεσιμότητας

Η αναφορά - καταγγελία, αφορά σε παραβίαση του κοινοτικού δικαίου (πρωτογενούς και παραγώγου), σχετικά με τις ρυθμίσεις του Ν.4238/2014 με τις οποίες τέθηκε σε διαθεσιμότητα το σύνολο του μόνιμου και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ιατρικού προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό – σημειώνουν οι γιατροί– καταργήθηκε η εργασιακή σχέση του προσωπικού των μονάδων Υγείας, με συνέπεια τη λύση της υπαλληλικής ιδιότητας (απόλυση) όσων δεν εντάχθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένα από τα κύρια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχεται αναφορές για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου από οποιοδήποτε κράτος – μέλος. Μετά από σχετική αρχική έρευνα των υπηρεσιών της, αποστέλλει επίσημη επιστολή, ζητώντας από το καταγγελλόμενο κράτος να θεραπεύσει το πρόβλημα, το οποίο κρίνεται ότι συνιστά παραβίαση κανόνων του κοινοτικού δικαίου.

Αν δεν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, η Επιτροπή παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις, ενώ σημειωτέον οι Αποφάσεις του είναι δεσμευτικές.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, είχε οδηγήσει την "Κομισιόν" στο να παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.