ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

128 γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενοχοποιούνται για υπέρβαση του πλαφόν - δεν διώκουμε τους γιατρούς λέει ο Οργανισμός

Στο ελεγκτικό μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ εισέρχονται 128 συμβεβλημένοι γιατροί μεταξύ των 5.500 οι οποίοι ενοχοποιούνται για υπέρβαση του πλαφόν, καθώς τις πρώτες 4 ημέρες του Ιουνίου κατέγραψαν από 250 έως 300 επισκέψεις ασθενών. Επίσης, μόνο ένας γιατρός, όπως προέκυψε από τους ελέγχους μόλις σε μία ημέρα και μάλιστα Κυριακή, είχε δεχθεί 170 επισκέψεις.

128 γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενοχοποιούνται για υπέρβαση του πλαφόν - δεν διώκουμε τους γιατρούς λέει ο Οργανισμός

Ο ΕΟΠΥΥ έχει δεχθεί καταγγελίες ότι συμβεβλημένοι ιατροί δηλώνουν τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων και στη συνέχεια ζητούν από τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο της επίσκεψης. Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους εν λόγω γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί δίωξη ενάντια στο ιατρικό σώμα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του αναλυτικά:

«Βασική αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι η προστασία των ασφαλισμένων του και η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν 300 επισκέψεις το μήνα (μέχρι τις 30 Ιουνίου) και το αντίτιμο αυτών των επισκέψεων καταβάλλεται από τον Οργανισμό.
Από τον εκτεταμένο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ προέκυψε ότι 128 συμβεβλημένοι ιατροί μέσα στις 4 πρώτες ημέρες του Ιουνίου είχαν από 250 ως 300 επισκέψεις .
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου, προκύπτει ότι 16 συμβεβλημένοι ιατροί καταχώρησαν επισκέψεις, την 1η ημέρα του Ιουνίου, η οποία ήταν Κυριακή και μάλιστα ένας συμβεβλημένος ιατρός πραγματοποίησε, μέσα σε αυτήν την ημέρα 170 επισκέψεις !
Επίσης, ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι την δεύτερη ημέρα του Ιουνίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα, ένας συμβεβλημένος ιατρός δήλωσε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει 233 επισκέψεις, μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του μήνα, ένας άλλος καταχώρησε 151 επισκέψεις σε μία ημέρα, ενώ συνολικά 48 ιατροί πραγματοποίησαν από 100 ως 150 επισκέψεις μέσα σε μία ημέρα.

Η τακτική κάποιων συμβεβλημένων ιατρών να κλείνουν με κάθε τρόπο το πλαφόν των επισκέψεων τις πρώτες ημέρες του μήνα, έχει ως στόχο να εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν στην συνέχεια από την τσέπη τους, τους συγκεκριμένους ιατρούς.

Γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους συμβεβλημένους αυτούς ιατρούς να δώσουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα αυτά.
Ο έλεγχος των 128 συμβεβλημένων ιατρών σε σύνολο 5.500 δεν αποτελεί δίωξη των ιατρών, καθώς αφορά σε πολύ λίγους που ακολουθούν τέτοιες τακτικές, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των συμβεβλημένων ιατρών που λειτουργεί με συνέπεια προς όφελος των ασφαλισμένων.

Οι δηλώσεις που κάνουν λόγο για ανελέητο διωγμό των ιατρών, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αντίθετα, δημιουργούν το κλίμα για παρεμπόδιση των αναγκαίων ελέγχων του ΕΟΠΥΥ και ενθαρρύνουν τους λίγους που προχωρούν σε τέτοιες πρακτικές.
Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει τους ελέγχους για την προστασία των ασφαλισμένων , του Οργανισμού, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιατρών- συνεργατών του, που εκτίθενται από την παραβατικότητα των λίγων».