ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Μετ’ εμποδίων η πρόσβαση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα εμπόδια που συναντούν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στις υπηρεσίες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την επιστημονική ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκου Σουλιώτη.

ΕΟΠΥΥ: Μετ’ εμποδίων η πρόσβαση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος», το 15% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρουν ότι το βασικότερο πρόβλημα μειωμένης προσβασιμότητας στο θεράποντα γιατρό είναι η καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επίσκεψης.

Επίσης, δυσκολία στην πρόσβαση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ λόγω απόστασης αναφέρει το 24% των πασχόντων, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό (σχεδόν 7 στους 10) δηλώνει ότι κατάσταση με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχει βελτιωθεί.

Ωστόσο, ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πάρει τα φάρμακά του λόγω απόστασης από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Το 14% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στη συνταγογράφηση λόγω προβλημάτων πρόσβασης στον γιατρό, ενώ ίδιο ποσοστό έχει δυσκολίες να πάρει την αναγκαία γνωμάτευση από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Τέλος, ένας στους δέκα πάσχοντες δηλώνει ότι δεν βρίσκει το φάρμακό του στο δημόσιο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η πορεία των ασθενών στα δύσβατα μονοπάτια που χαράζει το κράτος