ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Κοντός: Η απουσία θεσμικού πλαισίου υπεύθυνη για την διαφθορά - καθοριστικές οι ποινές

Υπεύθυνη για τα περιστατικά διαφθοράς και απάτης στη χώρα μας είναι η απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θωρακίζει το σύστημα και προστατεύει τόσο την πλειοψηφία των ενσυνείδητων επαγγελματιών υγείας, όσο τους ασθενείς. Για τον λόγο αυτό, ανάλογες με τα περιστατικά απάτης θα πρέπει να είναι και οι ποινές.

Κοντός: Η απουσία θεσμικού πλαισίου υπεύθυνη για την διαφθορά - καθοριστικές οι ποινές

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της Ετήσιας Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Απάτης στον τομέα της Υγείας EHFCN, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο στο Divani Palace Acropolis Hotel, με θέμα ««Λιγότερες απώλειες, Απάτη και Κατάχρηση στον τομέα της Υγείας; Αναλύστε τους άξονες!». Η απουσία θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, διαχρονικά επέτρεπε τη δράση όλων εκείνων που παρανομούσαν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των δαπανών υγείας της χώρας, χωρίς να βελτιώνεται αντίστοιχα το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και ο βαθμός ανταποκρισιμότητας/ευχαρίστησης των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Κοντός, επεσήμανε ότι έχουν ζημιώσει και συνεχίζουν να ζημιώνουν το κράτος με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, οι αλόγιστες δαπάνες, η προκλητή ζήτηση, η παραβατική συμπεριφορά από ορισμένους παρόχους υγείας και η άτυπη καθιέρωση των παραπληρωμών (το γνωστό σε όλους φακελάκι). Σε μία οικονομική συγκυρία, όπου οι πόροι δεν περισσεύουν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο κάθε ποσό το οποίο διατίθεται για υπηρεσίες υγείας να αξιοποιείται ουσιαστικά και να κατευθύνεται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και όχι να «μπαίνει» στις τσέπες επιτήδειων, επεσήμανε ο κ. Κοντός, προσθέτοντας ακόμη :

Παράλληλα, όμως προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στους ασθενείς οι οποίοι είτε υποβάλλονται σε περιττές εξετάσεις ή/και θεραπείες προκειμένου να κερδίζουν κάποιοι, θέτοντας σε κίνδυνο την υγείας τους, είτε δέχονται ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις να προβούν σε άτυπες παραπληρωμές προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή καλύτερη αντιμετώπιση. Κατά συνέπεια, η σαφής αποτύπωση των κανόνων διορθώνει το έλλειμμα της διαφάνειας και αξιοπιστίας το οποίο υπάρχει ως προς τις διαδικασίες και διαμορφώνει το εύρος της ελεγκτικής εποπτείας του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση κάθε συναλλαγής ασφαλισμένων με τους παρόχους, η χρήση και ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας των καταγγελιών, δημιουργεί ένα σημαντικό «οπλοστάσιο» για την ανίχνευση περιοχών που ενδεχομένων παρουσιάζονται φαινόμενα απάτης και διαφθοράς.

Στη βάση αυτών των κανόνων και εργαλείων, δομείται ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος λειτουργεί κατά τρόπο πλέον συστηματικό, και έχει ως σκοπό τον έλεγχο, σε δειγματοληπτικό επίπεδο καθώς είναι αδύνατος και μη αποδοτικός ο έλεγχος όλων, δίχως να παρεμποδίζεται το σημαντικό έργο των παρόχων και να μην εκτίθεται η «υγιής» κοινότητα των επαγγελματιών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι είναι η απαραίτητη προσθήκη στην ολοκληρωμένη θεσμική θωράκιση του συστήματος υγείας.

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, είναι, επίσης, η καθιέρωση των ηλεκτρονικών διαδικασιών (συνταγογράφηση, εκτέλεση, υποβολή, έλεγχος δικαιολογητικών κλπ) μέσω των οποίων περιορίζεται η φυσική επαφή των εμπλεκομένων και μειώνεται ο κίνδυνος φαινομένων απάτης και διαφθοράς.

Επίσης, κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι ο καθορισμός των ποινών οι οποίες θα πρέπει να είναι ανάλογες του μεγέθους της απάτης και της διαφθοράς και να μην αποτελούν αμελητέα επίπτωση συγκριτικά με τα οφέλη τα οποία έχει κανείς αποκομίσει με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως κίνητρο για την επανάληψη της πράξης.

Στο πλαίσιο αυτό και για ένα φαινόμενο όπως είναι η απάτη και η διαφθορά στο σύστημα υγείας, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετρηθεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πληροφόρηση, η ανταλλαγή εμπειριών, η εκπαίδευση, η παρουσίαση νέων εργαλείων και η από κοινού προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και η ικανοποίηση των ασθενών.

Το διήμερο αυτό στο πλαίσιο της 10ης Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης στον τομέα της υγείας θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σημαντικούς ξένους και έλληνες ομιλητές. Με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου δεν ολοκληρώνεται η προσπάθεια αλλά σηματοδοτείται η απαρχή μίας μακρόχρονης, διαρκούς και γόνιμης συνεργασίας.

Και καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε, ότι «Δεν είναι τυχαίο ότι σε παλαιότερη δημόσια δήλωση παρόχου σημειώνεται ότι «αφού ξέραμε ότι κανείς δεν θα μας ελέγξει, παραβιάζαμε τους κανόνες».

Διαβάστε ακόμη:

Διαφθορά στην Υγεία: 56 δισ. ευρώ το κόστος σε όλη την Ευρώπη