ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα παίρνουν γυαλιά οράσεως και ακουστικά βαρηκοΐας οι ασφαλισμένοι

Σε αλλαγή των διαδικασιών για την κάλυψη του κόστους των γυαλιών οράσεων, των ακουστικών βαρηκοΐας, αναπηρικών αμαξιδίων και άλλων υγειονομικών και ιατρικών ειδών για τους ασφαλισμένους του, προχωρά ο ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα παίρνουν γυαλιά οράσεως και ακουστικά βαρηκοΐας οι ασφαλισμένοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς στα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, «ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην πιστοποίηση των ειδικευμένων ιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μόνο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στους ασφαλισμένους του. Παράλληλα, προχωρεί και η πιστοποίηση των προμηθευτών αυτών των προϊόντων ώστε να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ με ποιους συναλλάσσεται».

Η εγγραφή στο Μητρώο Προμηθευτών θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει κανένα είδος, πχ γυαλιά, αμαξίδια, ορθοπεδικά προϊόντα στον ασφαλισμένο εάν δεν υπάρχει πιστοποίηση του προϊόντος και του προμηθευτή από τον αρμόδιο φορέα. Σε δεύτερη φάση στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι ο ασφαλισμένος να απεμπλακεί από τη διαδικασία της αποζημίωσης. Να αποκτά δηλαδή τα προϊόντα που δικαιούται ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που έχει και η πληρωμή να δίδεται από τον ΕΟΠΥΥ στην εταιρία» ανέφερε ο κ. Κοντός.

Ο ΕΟΠΥΥ στοχεύει αφενός την καλή και συνετή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και στην εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του.

«Εκτός από τη συρρίκνωση της δαπάνης που θα επέλθει αμέσως και δραστικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αυτών των ειδών όπως συνέβη και με τα φάρμακα και με τις εξετάσεις, εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και άλλη οικονομική πολιτική απέναντι στις προμηθεύτριες εταιρίες, καθώς θα μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση τιμής με βάση τον όγκο των προϊόντων» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Τα προϊόντα αυτά χορηγούνται σήμερα με χειρόγραφες γνωματεύσεις από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου της ποσότητας των αντικειμένων που συνταγογραφούνται ή της συχνότητας αυτής της συνταγογράφησης.

Πλέον, οι γνωματεύσεις θα διατίθενται με ηλεκτρονικό σύστημα, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος των παροχών.