ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ληξιπρόθεσμα ΕΟΠΥΥ: Ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ & ταλαιπωρεί αγορά και ασθενείς

Η έλλειψη ρευστότητας ταλαιπωρεί τον κλάδο της Υγείας, δημιουργώντας ελλείψεις και οριακές καταστάσεις, αφού σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ανέρχονται σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε κλινικές, διαγνωστικά, φάρμακα και αναλώσιμα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά.

Ληξιπρόθεσμα ΕΟΠΥΥ: Ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ & ταλαιπωρεί αγορά και ασθενείς

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο φαύλος κύκλος των χρεών που ξεκινάει από τα χρέη των Ταμείων προς των ΕΟΠΥΥ και συνεχίζεται με χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους καταλήγει σε ελλείψεις στα νοσοκομεία ή επισχέσεις υπηρεσιών, όπως είχε συμβεί μέσα στο 2014.

Οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ μέχρι το Σεπτέμβριο ξεπερνούσαν τα 830 εκατ. ευρώ και πρόκειται για οφειλές από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (1.1.2012) μέχρι 30.9.2014.

Ο Οργανισμός αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης. Ως εκ τούτου, στο παραπάνω συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10%, το οποίο θα αποδοθεί ύστερα από τελικό έλεγχο και τελική εκκαθάριση.

Κλινικές

Εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων -γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν για την περίοδο μέχρι το 2011- αν και είχε δεσμευθεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ γι' αυτά, με αποτέλεσμα να λήξουν και οι επισχέσεις που είχε ξεκινήσει ο κλάδος. Αυτοί που καθυστερούν ιδιαίτερα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων είναι το ΙΚΑ-Κέντρο Αθήνας, ο Οίκος Ναύτου και το ΤΣΑΥ.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν πληρωθεί κάποιοι μήνες από το 2012, το 2013 και το 2014, ανεβάζοντας κατά επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια τις οφειλές. Όμως πληρώθηκαν αρκετοί μήνες για το 2014 και συγκεκριμένα 7 περίπου μήνες, όπου εξοφλήθηκε το 90% και επομένως εκκρεμούν περίπου 5 μήνες του 2014, συν το 10% του υπολοίπου ποσού από τους μήνες του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, τα ληξιπρόθεσμα των ετών 2006-2011 ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ είναι τα οφειλόμενα για το 2013 και πάνω από 80 εκατ. ευρώ για το 2014.

Αναλώσιμα:

«Τουλάχιστον στα 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο των ιατρικών προϊόντων», σημειώνει ο κ. Π. Αρναούτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου επιχειρήσεων Ιατρικών Προϊόντων, αναφερόμενος ειδικά στα χρέη προς τα 128 μέλη το Συνδέσμου.

«Αυτό που πρέπει να υπάρξει από δω και πέρα» σημειώνει, «είναι ένας διάλογος, να συζητηθούν τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις. Υπάρχουν ελλείψεις λόγω μη πληρωμής των οφειλών. Χρειάζεται εξορθολογισμός των προμηθειών, σωστοί και τακτικοί διαγωνισμοί, ώστε να είναι ευέλικτοι, καθώς δεν είναι δυνατό να γίνεται ένας διαγωνισμός για όλα τα νοσοκομεία».

Διαγνωστικά

Ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα διαγνωστικά κέντρα. Όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, το μέτρο της αυτόματης επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού (clawback) πρέπει να καταργηθεί αφού, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «αρπάζει πίσω πάνω από το 50% της αποζημίωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν διενεργήσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ». Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό, το οποίο επεβλήθη το 2013, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανένα πάροχο για τρίτη συνεχή χρονιά, γιατί «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του κλάδου, με τραγικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους».

Φαρμακεία

Αναφορικά με τους φαρμακοποιούς, αυτή την στιγμή τα ληξιπρόθεσμα (2011 και 2012) ανέρχονται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ, ενώ ένα θετικό νέο για τον κλάδο είναι το γεγονός ότι, από το Δεκέμβριο του 2014, ο ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλα ταμεία έχουν ξεκινήσει και πληρώνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ ρίχνει χρήμα στην αγορά: Αποπληρώνει παρόχους & ληξιπρόθεσμα εντός του Ιανουαρίου

Οι γιατροί ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την υγεία, έστω και τώρα

Ληξιπρόθεσμα ενός εκατ. ευρώ, ζητούν επιτακτικά από 6 Ταμεία οι Φυσικοθεραπευτές