ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αποκλειστικό: Ο καθηγ. Μιχ. Χλέτσος λέει οριστικά όχι στον ΕΟΠΥΥ που δεν θέλει να αλλάξει

Ο ΕΟΠΥΥ έχει κλείσει οριστικά για μένα! Πάντα προβληματιζόμουν εάν έπρεπε να αφήσω το πανεπιστήμιο στα Γιάννενα και να αναλάβω το τιμόνι του Οργανισμού και το τσουνάμι των δημοσιευμάτων του Σαββάτου ήταν αρκετό για να αντιληφθώ ότι η ιστορία αυτή, με βοήθησε να πάρω την απόφαση και να δώσω τέλος σε μία καριέρα προτού καν ξεκινήσει.

Αποκλειστικό: Ο καθηγ. Μιχ. Χλέτσος λέει οριστικά όχι στον ΕΟΠΥΥ που δεν θέλει να αλλάξει

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με την φράση αυτή -αιφνιδιασμό- με υποδέχθηκε στην συνάντησή μας την Κυριακή, το απόλυτο φαβορί (μέχρι χθες) για την θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Χλέτσος, ο οποίος ωστόσο, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο ΕΟΠΥΥ και μάλιστα εν τη γενέσει του.

Μία σειρά δημοσιευμάτων στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο, όπου έγινε αναφορά στο όνομά του ως «ο εκλεκτός των πρώην υπουργών Υγείας κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη» και ως μία «απόλυτα μνημονιακή επιλογή», εξαιτίας επιστημονικής μελέτης την οποία επιμελήθηκε αναφορικά με τα DRG's (ΚΕΝ), δίνοντας προβάδισμα στο γερμανικό μοντέλο για λόγους που εξηγεί, αποτέλεσε την θρυαλλίδα για τον καθηγητή Χλέτσο, ώστε να δώσει τέλος σε μία καριέρα πριν καλά καλά ξεκινήσει.

ΦΔΦΔ

Σε μία συνέντευξη τριών περίπου ωρών, ο κ. Μιχάλης Χλέτσος καταθέτει στο ONMED την μεγάλη του δυσφορία για την εξέλιξη αυτή. Δυσαρέσκεια καταρχάς για το σύστημα –το οποίο δεν πρόκειται τελικά ποτέ να αλλάξει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- αλλά και για τους «καλοθελητές», που επιμένουν σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς -όπως τονίζει – ως μνημονιακός και εκλεκτός των κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη.

Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ μου τους δύο πρώην υπουργούς Υγείας, σημειώνει, ενώ όσον αφορά τον χαρακτηρισμό μνημονιακός, ο συνομιλητής μας επισημαίνει ότι ο ίδιος το μόνο που έκανε ήταν να επιμεληθεί μία επιστημονική μελέτη την οποία παρέδωσε στον ΠΟΥ και με την σειρά του ο Οργανισμός την παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας, ενώ δεν γνωρίζει εάν βρίσκεται καν σε ισχύ. Φυσικά, δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμος να συγκρουστεί με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη αλλά επιστημονικά και όχι πολιτικά.

Την έντονη δυσαρέσκειά του όμως, εκφράζει και για την ΟΕΝΓΕ, η οποία στην ιστοσελίδα της βάλει ευθέως κατά του υπουργού Υγείας. Αναφέρει συγκεκριμένα η ιστοσελίδα: «Επειδή αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναίτια σύγκρουση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

Είναι προσβλητικό τονίζει ο καθηγητής, τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για παρέμβαση Μαξίμου προκειμένου να μην αναλάβω την θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να γνωρίζουν εν κατακλείδι την επιστημονική μου δουλειά. Πρόκειται για ανθρωποφαγία -συνεχίζει- και εγώ σε αυτήν δεν πρόκειται να συμμετάσχω.

Φυσικά για τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή μιλάει μόνο με θετικά σχόλια, τονίζοντας ότι ο υπουργός τον προσέγγισε πριν 4 με 5 εβδομάδες διερευνητικά. «Και είναι σίγουρα κολακευτικό και τιμητικό το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής, γνώριζε ότι δεν είχα ποτέ σχέση κομματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η επιλογή έγινε με άλλα κριτήρια και αυτό που διαπιστώνω τώρα, είναι ότι τελικά για την ελληνική πραγματικότητα, αυτό είναι μεμπτό δηλαδή να μην ανήκω κομματικά πουθενά». Επομένως -συνεχίζει- υπάρχει μία κρίσιμη μάζα κόσμου που είναι αντίθετη με την λογική αυτή και άρα εάν αναλάμβανα τον ΕΟΠΥΥ είναι βέβαιο, ότι θα είχα απέναντί μου τον κόσμο αυτό.

Όσον αφορά την περίφημη μελέτη για την εφαρμογή των DRG'S στην Ελλάδα (report on the application of DRG'S in Greece) για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο κ. Χλέτσος την ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2013 σε συνεργασία με την GIZ και τον ΠΟΥ, χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για μία μελέτη 131 σελίδων. Επιπλέον, η μελέτη δεν είχε σχέση με την ΕΣΑΝ ΑΕ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, και σε κάθε περίπτωση, η άποψη του κ. Χλέτσου είναι πως η ΕΣΑΝ πρέπει να ανήκει στο δημόσιο σύστημα. Ακόμη, η μελέτη, όπως σημειώνει ο καθηγητής, δεν έχει σχέση με την χρηματοδότηση αλλά μόνο με τον ορθολογικό τρόπο που το κράτος έρχεται να δαπανήσει τους πόρους του.

Αναφορικά με το δημοσίευμα ο κ. Χλέτσος είναι ξεκάθαρος, τονίζοντας: «Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθεροτυπία και στην άποψη του δημοσιογράφου. Στην Ελλάδα όλοι τρέχουμε στα Δικαστήρια και στον Εισαγγελέα. Αλλοίμονο εάν ποινικοποιήσουμε τον διάλογο και φυσικά αλλοίμονο εάν ποινικοποιήσουμε και την επιστημονική άποψη».

Α δούμε όμως ποιά είναι η άποψη του καθηγητή, για τα περιβόητα DRG'S: Υπάρχουν σε όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου, απαντά ο κ. Χλέτσος, προσθέτοντας, ότι το 1970 δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, στην συνέχεια το μοντέλο εφαρμόστηκε στην Αυστραλία και ακολούθησαν και οι άλλες χώρες. Τα DRG'S δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία, ο οποίος έχει επιφέρει σημαντικό εξορθολογισμό σε όλα τα υγειονομικά συστήματα.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι σε όλο τον κόσμο αξιολογούνται κάθε χρόνο, ενώ στην Αυστραλία κάθε δύο χρόνια. Μία χρήσιμη επίσης πληροφορία που μας δίνει ο καθηγητής, είναι ότι τις περισσότερες κατηγορίες DRG'S τις διαθέτει η Γαλλία με 2.368, ακολουθεί η Βρετανία με 1.404, η Γερμανία με 1.187, η Αυστραλία με 698 και οι ΗΠΑ με 467.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει να διαγράφεται η επόμενη ημέρα της υγείας, ο κ. Μιχάλης Χλέτσος, υπογραμμίζει στο ONMED, ότι η περικοπή πόρων προληπτικά, θα έχει αρνητικό πρόσημο για τους ασθενείς. «Πρέπει να δουλέψουμε και να απαντήσουμε τι σύστημα υγείας επιθυμούμε. Διότι εάν περικόπτουμε συνεχώς χρήματα και δαπάνες από το δημόσιο σύστημα υγείας, τότε σπρώχνουμε τον κόσμο αλλού δηλαδή, στην ιδιωτική υγεία αλλά και στο μαύρο χρήμα».

Σκιαγραφώντας τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, ο καθηγητής, επισημαίνει ότι κατά την άποψή του, ο Οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία βασικά προβλήματα:

- Ο έλεγχος των δαπανών υγείας, ο οποίος αφορά τόσο το δημόσιο σύστημα όσο και το ιδιωτικό

- Η σχέση του Οργανισμού με τα έσοδα. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν εισπράττει έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και εφόσον δεν έχει εικόνα για τα έσοδά του, πώς θα διαχειρισθεί τις δαπάνες του;

- Και τρίτον πρέπει να ξεκαθαρισθεί για τι θέλουμε τον ΕΟΠΥΥ. Για την ΠΦΥ, για την Δευτεροβάθμια, προσθέτοντας, ότι τον έχουμε αφήσει στην τύχη του.

Φεύγοντας από την συνάντησή μας στο Νέο Ψυχικό, τον ρωτάω ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Τρία είναι» μου απαντά, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και το ερευνητικό μου πεδίο: «Οικονομικά της υγείας, οικονομικά της κοινωνικής προστασίας και οικονομικά της εργασίας». Και παρά το γεγονός, τονίζει, ότι αποτελούν μαθήματα επιλογής, είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά, 180 άτομα!

Ο κ. Μιχάλης Χλέτσος λοιπόν, όπως όλα δείχνουν γυρίζει οριστικά την πλάτη στην ηλεκτρική ή και ...πολλά υποσχόμενη- κατ άλλους- καρέκλα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει την ενδιαφέρουσα πανεπιστημιακή και ερευνητική του καριέρα. Λίγο πριν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ αναφορικά με την τοποθέτησή του στον ΕΟΠΥΥ τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης- που συνήθιζε να λέει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος- ένας αξιόλογος επιστήμονας προτού καλά καλά αναλάβει καθήκοντα ένοιωσε τον ασφυκτικό κλοιό του δημόσιου συστήματος αλλά και την γεύση - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- μιας Ελλάδας που δυστυχώς δεν αλλάζει!

Διαβάστε ακόμη:

Σήμερα κλειδώνει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - Τι δηλώνει ο υποψήφιος καθ. Μιχάλης Χλέτσος

Αθαν. Γιαννόπουλος: Αυτές θα είναι οι πρώτες μου ενέργειες στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ποιοι αναλαμβάνουν φορείς και οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας

Γιατί καθυστερεί η τοποθέτηση στελεχών στους οργανισμούς υγείας;

Αυτοί είναι οι 21 νέοι επικεφαλής των ΥΠΕ

Η Πετρούλα Σαρτζετάκη επικεφαλής της ΕΠΥ - προσωπική επιλογή του Παν. Κουρουμπλή