ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Τρία ακόμη χρόνια clawback στις πλάτες των παρόχων υγείας

Το μέτρο του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών, γνωστότερο ως clawback, εξακολουθεί να διατηρείται σε όλες τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ όταν αυτές υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς για κάθε κατηγορία, σε όλους τους παρόχους υγείας, για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως προκύπτει από τα μέτρα της Συμφωνίας που σηματοδοτούν το Τρίτο Μνημόνιο.

Τρία ακόμη χρόνια clawback στις πλάτες των παρόχων υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, καθώς όλοι σχεδόν οι πάροχοι υγείας έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό μέτρο, το οποίο δημιουργεί ασφυξία και δεν δημιουργεί τα δεδομένα εκείνα που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των παρόχων από όλο το φάσμα της υγείας (από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι τα εργαστήρια και τα Διαγνωστικά) έχει μιλήσει με παρρησία για το ότι το μέτρο πρέπει να καταργηθεί, αφού δημιουργεί σοβαρή πίεση στις επιχειρήσεις. Και τρία χρόνια βέβαια είναι πάρα πολλά. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ακόμη και πρώην υπουργοί Υγείας είχαν στηλιτεύσει πολλές φορές το μέτρο αυτό, σημειώνοντας ότι για να πάψει να ισχύει, πρέπει να λειτουργήσει μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως έλεγχοι και κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, τονίζει στο onMed, ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, το rebate θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κλίμακα από 13% έως 26%. Και είναι λογικό ότι όσο πιο πολύ rebate πληρώνουμε, τόσο το clawback θα είναι λιγότερο, τονίζει.

Να θυμίσουμε ότι με την εφαρμογή έως σήμερα του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) έχουν εισπραχθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 78.980.697 εκατ. ευρώ, 152.473.112 εκ. ευρώ, 201.833.401 εκ. ευρώ για τα έτη 2012, 2013 και 2014, αντίστοιχα ως υπέρβαση από τον κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό φαρμακευτικής δαπάνης του αντιστοίχου έτους. Περισσότερα δηλαδή από 430 εκατ. ευρώ έχουν εισέλθει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Το ανάλγητο μέτρο του clawback στηλίτευσε χθες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντάς το καταστροφικό, όπως τονίζει, για τα ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικές Κλινικές και άλλες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Με το μέτρο της διατήρησης του clawback για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Μιχάλη Βλασταράκο, μπαίνει ουσιαστικά «ταφόπλακα» σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγείας και μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Επώδυνα για όλους, τα μέτρα για την υγεία - Έτοιμοι να συγκρουστούμε με παλαιοκομματικές αντιλήψεις

Μνημόνιο 3: Κουρουμπλής - Δεν υπάρχει μείωση στις 4.500 προσλήψεις υγειονομικών