ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Κλινικές κλείνουν, η ανεργία στο κόκκινο & τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν: Αυτά θα πούμε στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, λέει η ΠΕΙΚ

Με το βλέμμα στραμμένο στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρη Μπερσίμη, βρίσκονται οι περισσότεροι πάροχοι υγείας, οι οποίοι αναμένουν ευγενικά να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ενημερωθεί και να μπορέσουν να συναντηθούν μαζί του.

Κλινικές κλείνουν, η ανεργία στο κόκκινο & τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν: Αυτά θα πούμε στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, λέει η ΠΕΙΚ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα αιτήματα για συνάντηση είναι πολλά, είναι βέβαιο αυτό, όπως βέβαιο είναι επίσης αυτό που θα θέσουν οι περισσότεροι πάροχοι: δηλαδή την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων και την ομαλοποίηση των πληρωμών. Όσο για την αύξηση των κονδυλίων και των προϋπολογισμών τους, ούτε λόγος...

Οι εκπρόσωποι όμως των Ιδιωτικών Κλινικών σκοπεύουν να θέσουν στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ένα σημαντικό ακόμη στοιχείο: το γεγονός ότι μετά τον Αύγουστο έχουν κλείσει αρκετές Κλινικές στην χώρα. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, αναφέροντας τις 4 κλινικές που έβαλαν λουκέτο: η Σωτήρ-Γρηγοριάδης στην Πεύκη, ο Κυανούς Σταυρός στην Αθήνα, ο Τίμιος Σταυρός στο Αιγάλεω και το Θεραπευτήριο Κυψέλης. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ηθικός αυτουργός, τονίζει ο κ. Σαραφιανός, ο οποίος οδηγεί σε μαρασμό έναν υγιή κλάδο, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη των ασθενών, αλλά και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, στέλνοντας ταυτόχρονα στην ανεργία πολλούς εργαζομένους.

Συνολικά ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στις Ιδιωτικές Κλινικές 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα και νέα χρέη, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές των Διαγνωστικών Κέντρων. Τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ η πλειοψηφία των οποίων αφορά στις φαρμακοβιομηχανίες. Όπως πολλά χρήματα είναι επίσης και οι ανείσπρακτες εισφορές των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίες για το 2015 ανέρχονται σε 951 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, και ο ΠΑΣΙΔΙΚ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων απέστειλε αίτημα συνάντησης προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για προβλήματα «άκρως επείγοντα που απαιτούν άμεσα λύση».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, τα προβλήματα αυτά αφορούν στην «εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού για τον τρέχον έτος, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια, με σωστό και δίκαιο τρόπο που θα επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των εργαστηριακών μονάδων οι οποίες εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και η υπογραφή μίας νέας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών μονάδων παροχής εργαστηριακής ιατρικής και του Οργανισμού, η οποία μετά από επτά παρατάσεις λήγει στο τέλος του έτους».

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ στο αίτημά του για συνάντηση με τον κ. Μπερσίμη, αναφέρει ακόμη, «για να δρομολογήσουμε τις λύσεις εκείνες οι οποίες θα ωφελήσουν πρωτίστως τους ασφαλισμένους και δευτερευόντως τις ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) με τις οποίες συνεργάζεστε και οι οποίες όπως προαναφέραμε, είναι στην ουσία οι μοναδικές που παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικής εργαστηριακής ιατρικής τάχιστα και αξιόπιστα, στους ασφαλισμένους του Οργανισμού του οποίου έχετε την ευθύνη».

Διαβάστε ακόμη:

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η σπαζοκεφαλιά της χρηματοδότησης & η επένδυση στις κλινικές μελέτες

Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ & Ιατροτεχνολογικά στην συνάντηση Πολάκη - φαρμακοποιών

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ