ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΠΕΔΥ: Υπό διάλυση το σύστημα - Χωρίς παιδίατρο 23 νομοί

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λόγω της υποστελέχωση και της υποχρηματοδότησης.

Γιατροί ΠΕΔΥ: Υπό διάλυση το σύστημα - Χωρίς παιδίατρο 23 νομοί

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οι Μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας αδυνατούν να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των περίπου 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, αλλά και των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

«Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ», ανάφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι 23 νομοί της χώρας δε διαθέτουν παιδίατρο στα παραρτήματα του ΠΕΔΥ, αλλά δεν υπάρχουν ούτε και συμβεβλημένοι γιατροί.

Στην Ξάνθη υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος, ενώ στην Κέρκυρα δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, αλλά ούτε και συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, οφθαλμίατρος.

Παραδείγματα όπως τα παραπάνω, ωθούν τελικά τους ασθενείς σε ιδιώτες γιατρούς, με αποτέλεσμα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σήμερα, στο σύστημα υπηρετούν 2.200 γιατροί, από τους 5.500 που ήταν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, 300 έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ, με την εφαρμογή του Νόμου 4238, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως είπαν, απολύθηκαν 3.000 γιατροί, το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220.

«Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014 ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος. Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης.

«Η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», προσθέτει.

Τέλος η Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της με το σχέδιο για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που ετοιμάζει το υπουργείο, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμηση και για σχέδια που ανταποκρίνονται σε ανάγκες δεκαετίας του 40 και του 50.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΣΕΥΠ - ΠΕΔΥ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ΠΦΥ