ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Το Ποτάμι για τις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ-Οπτικών: Δώστε χρόνο για διαβούλευση & ληξιπρόθεσμα

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας αναφορικά με τους Οπτικούς και το νέο καθεστώς των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, καταθέτει ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας. 

Το Ποτάμι για τις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ-Οπτικών: Δώστε χρόνο για διαβούλευση & ληξιπρόθεσμα

Ειδικότερα, ο κ. Μπαργιώτας ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

1) Δεδομένων των νομικών πλημμελειών και των αστοχιών των προτεινόμενων συμβάσεων, σκέφτεστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο για ουσιαστική διαβούλευση και ισόχρονη παράταση ισχύος του μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενου συστήματος;

2) Πότε αναμένεται να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ από το 2011 προς τα καταστήματα οπτικών;

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής:

Σε εφαρμογή του άρθρου 34 του ν. 4447/2016, από 01/01/2017 δεν θα γίνονται πλέον δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ οι αποδείξεις των οπτικών, αλλά θα υπάρχουν ατομικές συμβάσεις μεταξύ των οπτικών καταστημάτων και του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο οπτικός θα πρέπει να συγκεντρώνει τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων και να τα καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ ανά τρίμηνο, προκειμένου να πληρώνεται. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος, ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας ζητούν την απόσυρση της εκβιαστικής-όπως την χαρακτηρίζουν- σύμβασης και καλούν τον ΕΟΠΥΥ σε ουσιαστικό διάλογο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους «Εν μέσω εορταστικής περιόδου ο ΕΟΠYΥ αποφάσισε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου των Οπτικών αλλά και άλλων επαγγελμάτων υγείας να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις παροχές που παρέχει στους ασφαλισμένους του.

Παρουσίασε μια προχειρογραμμένη, γεμάτη κυρώσεις και υποχρεώσεις από και για τους οπτικούς σύμβαση η οποία δεν παρέχει καμία κάλυψη για τους Οπτικούς απέναντι στην γνωστή και αποδεδειγμένη αφερεγγυότητα του ΕΟΠYΥ, προς άμεση υπογραφή, με ημερομηνία έναρξης την 01/01/2017».

Για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μια επιχείρηση χρειάζεται ρευστότητα. Με το νέο καθεστώς που η αποπληρωμή θα γίνεται μετά από τουλάχιστον ένα τρίμηνο, το μόνο που θα δημιουργείται είναι υποχρεώσεις με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών οπτικών καταστημάτων, καθώς οι οπτικοί θα πρέπει να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους επί πιστώσει, να προκαταβάλουν στους προμηθευτές τους το κόστος των προϊόντων και τον αναλογούντα ΦΠΑ 24%, να προσκομίζουν στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο τέλος κάθε μήνα, να υπόκεινται σε rebate και clawback, ώστε να πληρωθούν σε 90 ημέρες

Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους οπτικούς από το 2011 ανέρχονται ήδη σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Τσουνάμι αντιδράσεων από παρόχους - Ζητούν να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ