ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Τσουνάμι αντιδράσεων από παρόχους - Ζητούν να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός

Διαστάσεις τσουνάμι έχει αρχίσει και λαμβάνει το θέμα των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, ενώ σήμερα εκπνέει η ημερομηνία που έχει θέσει η διοίκηση του Οργανισμού αναφορικά με την υποβολή προτάσεων και την εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Τσουνάμι αντιδράσεων από παρόχους - Ζητούν να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αν και η διοίκηση του Οργανισμού φέρεται αποφασισμένη να δώσει μία πίστωση χρόνου σε όσους παρόχους δεν συμβληθούν μαζί της (άγνωστο ωστόσο μέχρι ποιό χρονικό διάστημα), πολλά σωματεία αντιδρούν εντονότα (κυρίως των λογοθεραπευτών και των οπτικών) με τους πρώτους να καλούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να επιληφθεί του θέματος.

Την ίδια ώρα, οι Ιδιωτικές Κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης σε ανακοινώσεις τους, συντάσσονται ευθέως με την πολιτική του ΕΟΠΥΥ για νέες συμβάσεις και εξορθολογισμό των δαπανών.

Οι εκπρόσωποι των Οπτικών από την πλευρά τους, σε δηλώσεις τους στο onMed, αναφέρουν πως όπως προέκυψε και από την Γενική τους Συνέλευση, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε συμβάσεις, εάν ο Οργανισμός δεν αναγνωρίσει και δεν εξοφλήσει όλα τα ληξιπρόθεσμα και δεν αναγνωρίσει το υφιστάμενο καθεστώς. Να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα του κλάδου ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Όσον αφορά τους Λογοθεραπευτές, οι Σύλλογοι των φορέων Ειδικής Αγωγής οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 10.00, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι καταγγέλουν ακόμη μία φορά τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών και αναφέρουν τα εξής:

Ως επιστήμονες ανησυχούμε για την υποβάθμιση και την υπονόμευση των υπηρεσιών μας με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ατομικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Συμπεριφοράς, καθώς

- Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συγκεκριμένες θεραπείες για το έτος 2017 μειώθηκε σχεδόν στο ΜΙΣΟ.
- Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς & παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αποζημίωση για τις συνεδρίες που πραγματοποιούν με τους θεραπευτές που αυτοί έχουν επιλέξει.
- Μειώνεται η συχνότητα και η ποιότητα των παραπάνω υπηρεσιών καθώς και η προσβασιμότητα των ασφαλισμένων σε αυτές.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των επιστημονικών συλλόγων Λογοθεραπευτών, των Εργοθεραπευτών, της Eλληνικής Εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής και του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων αποφάσισαν ομόφωνα πως η προτεινόμενη σύμβαση υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει το ισχύον καθεστώς κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις επί της ουσίας για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή.
2) Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μη μειώσει τη χρηματοδότηση για τις δαπάνες της Ειδικής Αγωγής σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στον Ν 4447/2016 και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των χώρων παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής / Ειδικών Θεραπειών.
3) Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να επιληφθεί επί του θέματος και να δοθεί άμεσα λύση.
4) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει και λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, δίκαιες και ωφέλιμες λύσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για τους επαγγελματίες της «ειδικής αγωγής» και, τέλος,
5) Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα για την αξιοπρέπεια παιδιών και επιστημόνων.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινό «παράθυρο» για τους παρόχους υγείας που δεν θα συμβληθούν