ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Ένας μήνας παράταση για τις νέες συμβάσεις - Επιστημονική Επιτροπή για την Ειδική Αγωγή

Παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή έναν μήνα περίπου, δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο Σωτήρη Μπερσίμη στο θέμα της διαβούλευσης με τους παρόχους υγείας, σημειώνοντας με έμφαση πως στη φάση αυτή χρειάζεται τους παρόχους για τον διάλογο, ωστόσο μια μικρή μερίδα μόνο έχει ανταποκριθεί. 

ΕΟΠΥΥ: Ένας μήνας παράταση για τις νέες συμβάσεις - Επιστημονική Επιτροπή για την Ειδική Αγωγή

Έναν μήνα μετά την πρόσκληση του Οργανισμού για κατάθεση προτάσεων επί του κειμένου της σύμβασης, Σωματεία, Σύλλογοι και Φορείς Ειδικής Αγωγής κατέθεσαν μόνο τις απόψεις τους χωρίς να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο, εποσημαίνει ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια απαιτεί σύμπνοια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους».

Αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη το βράδυ:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοινώνει το γραφείο προέδρου, «με τη στρατηγική επιλογή της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους, όπως προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, υλοποιεί νέες διαδικασίες και αναπροσαρμόζει τη σχέση του Οργανισμού τόσο με τους δικαιούχους των παροχών, όσο και με τους προμηθευτές.

Με την επιλογή αυτή οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση προπληρωμής για δαπάνη που αφορά αυτές τις παροχές και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκ των υστέρων στον ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά για την αποζημίωσή τους.

Επίσης, μέσω των συμβάσεων, ο ΕΟΠΥΥ θα είναι σε θέση να ελέγξει αποτελεσματικά το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών.

Αναφορικά με τις συμβάσεις που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ για την «Ειδική Αγωγή», στον Οργανισμό έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) –η οποία συμφωνεί με τη σύναψη συμβάσεων–, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας καθώς και μεμονωμένοι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής.

Σημειώνεται ότι έναν μήνα μετά την πρόσκληση του Οργανισμού για κατάθεση προτάσεων επί του κειμένου της σύμβασης, Σωματεία, Σύλλογοι και Φορείς Ειδικής Αγωγής κατέθεσαν μόνο τις απόψεις τους, χωρίς να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο.

Η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που εξελίσσεται προς όφελος του Πολίτη απαιτεί σύμπνοια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους.

Η απουσία τους από τον διάλογο λειτουργεί περιοριστικά στην προσπάθεια για καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη.

Ο Οργανισμός αναμένει την ενεργή συμμετοχή τους στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης έως τέλος του Φλεβάρη 2017. Στόχος της διαβούλευσης πρέπει να είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στη σχέση ΕΟΠΥΥ-Επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής και η συγκεκριμενοποίηση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι 15/03/2017.

Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να συγκροτηθεί Επιστημονική Επιτροπή στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Φορέων Ειδικής Αγωγής. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή, προς όφελος όλων των Πολιτών.

Ο ΕΟΠΥΥ θα διασφαλίσει με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό των ιδιαίτερων αναγκών αυτής της ειδικής ομάδας πληθυσμού, την καθολική κάλυψη και ποιοτική φροντίδα των δικαιούχων».

Διαβάστε ακόμη:

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Τσουνάμι αντιδράσεων από παρόχους - Ζητούν να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός