ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Λογοθεραπευτές προς ΕΟΠΥΥ: Να μας δοθεί το νέο σχέδιο ΕΚΠΥ & να οριστεί ανοιχτός προϋπολογισμός

Επικροτούν την παράταση που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τον διάλογο και την διαβούλευση οι Σύλλογοι των Λογοθεραπευτών και Ειδικής Αγωγής, ζητώντας παράλληλα από την διοίκηση του Οργανισμού και το υπουργείο Υγείας, να οριστεί ανοιχτός προϋπολογισμός για τις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών, να κοινοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους και να δοθεί το σχέδιο για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Λογοθεραπευτές προς ΕΟΠΥΥ: Να μας δοθεί το νέο σχέδιο ΕΚΠΥ & να οριστεί ανοιχτός προϋπολογισμός

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Δευτέρα οι Σύλλογοι Λογοθεραπευτών και Ειδικής Αγωγής αναφέρονται τα εξής:

Εμείς οι σύλλογοι και τα σωματεία που εκπροσωπούμε επιστήμονες/επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα που παρέχουν ειδικές θεραπείες (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη κλπ) σύμφωνα με το άρθρο 17 του ΕΚΠΥ περί «ειδικής αγωγής», μετά τη δημοσίευση του από 25-1-17 Δελτίου Τύπου του ΕΟΠΥΥ έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

1. Ποτέ δεν λείψαμε από καμία πρόσκληση διαλόγου του ΕΟΠΥΥ. Το κλίμα εμπιστοσύνης θα πρέπει να το χτίσει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία ενέργησε αιφνιδιαστικά, τις παραμονές Χριστουγέννων του 2016 και απαιτούσε ο «διάλογος» να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι ημερών και εν μέσω εορτών.

2. Με τις «στρατηγικές σύναψης συμβάσεων» ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ελέγξει μόνο το κόστος και όχι τη ποιότητα των υπηρεσιών μειώνοντας τη δαπάνη για την «Ειδική Αγωγή» κατά 45%.

3. Έχουμε ήδη πολλάκις καταθέσει τις θέσεις μας και τα νομικά και θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσει ο ουσιαστικός διάλογος.

4. Καλωσορίζουμε την «παράταση» που δόθηκε μετά από τις διαμαρτυρίες χιλιάδων επιστημόνων σε όλη την Ελλάδα που αρνούνται να αμειφθούν με «ψίχουλα» στα πλαίσια της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Επίσης, μετά από την κραυγή αγωνίας χιλιάδων γονέων για την τύχη των παιδιών τους, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιες «ουρές» στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, όπου είναι άγνωστο το πότε θα αποζημιωθούν.

Όσον αφορά την εξαγγελία συγκρότησης επιστημονικής επιτροπής έχουμε να παρατηρήσουμε ότι με αυτήν της την ενέργεια, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει ότι:

1. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξουν νόμιμες συμβάσεις (...διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο...).
2. Δεν γνωρίζει ούτε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί (π.χ. επιπολασμός παθολογιών στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό!) ούτε τον αριθμό των εξυπηρετούμενων (;!) (...αποτύπωση των πραγματικών αναγκών...).
3. Δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες / θεραπευτές ανακοινώνοντας «υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων». Με άλλα λόγια, η διοίκηση δεν γνωρίζει τι εκπαίδευση και επιμόρφωση απαιτείται αλλά και πόση υπομονή και αγάπη χρειάζεται για να βοηθήσεις παιδιά με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες. Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν ποιος θα είναι αρμόδιος να ελέγξει αυτά τα «πρωτόκολλα».
Όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία που αποτελούμε τους θεσμικούς πυλώνες της «ειδικής αγωγής» ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

- Να μας γνωρίσει το σχέδιο για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που για την ώρα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

- Να κοινοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους σχετικά με το πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα για την «ειδική αγωγή» όχι ως προς την παρεχόμενη υπηρεσία (π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχολόγου κλπ), αλλά ως προς τη διάγνωση των χρηστών και τη νομική μορφή των παρόχων (πόσοι ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, πόσα ήταν κέντρα διημέρευσης, πόσες ήταν ΜΚΟ, πόσα ήταν κέντρα αποκατάστασης κλπ).

- Να ορίσει ανοιχτό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών διότι οι ανάγκες καθορίζουν τον προϋπολογισμό και όχι το αντίστροφο. Επιπλέον, κανένας γονέας δεν έχει επιλέξει να εισάγει το παιδί του σε θεραπευτικό πρόγραμμα αν δεν το έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανάγκη.

- Να γίνει πραγματική αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού και να διευκρινιστεί τι μπορεί να παρέχει ο ΕΟΠΥΥ ανάλογα με την σοβαρότητα της παθολογίας του κάθε παιδιού.

- Να ανακοινώσει συγκεκριμένα ποιοι φορείς θα συμμετέχουν στην εξαγγέλλουσα επιστημονική επιτροπή και με ποιες αρμοδιότητες.

Και καταλήγουν οι Σύλλογοι λέγοντας τα εξής: Παραμένουμε όλοι ενωμένοι και σταθεροί στις θέσεις μας, υποστηρίζοντας την επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση, τις οικογένειες που αναγνωρίζουν την δουλειά μας, ελπίζοντας ότι δεν θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία για εμάς χωρίς εμάς (για άλλη μια φορά!).