ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: 611 αιτήσεις για συμβάσεις με παρόχους και νέο μητρώο - Ο Μπερσίμης τα αλλάζει όλα

Με σύνθημα τον εξορθολογισμό των δαπανών, την τακτοποίηση του άναρχου τοπίου αλλά και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας (deregulation) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, αλλάζει άρδην ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα στα ζητήματα των ασφαλισμένων και των παρόχων υγείας.

ΕΟΠΥΥ: 611 αιτήσεις για συμβάσεις με παρόχους και νέο μητρώο - Ο Μπερσίμης τα αλλάζει όλα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι νέες συμβάσεις είναι πλέον γεγονός με το σύνολο των παρόχων υγείας (πολλές έχουν ήδη υλοποιηθεί και άλλες βρίσκονται ante portas) ενώ προχωρά και η διαδικασία ένταξης προϊόντων (αναλωσίμων κυρίως) στο νέο Μητρώο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο νέο Μητρώο που δημιουργεί ο Οργανισμός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ενταχθεί 6.000 προϊόντα, με τον ΕΟΠΥΥ να δέχεται περί τις 30 αιτήσεις κάθε ημέρα. Όταν μιλάμε για προϊόντα, αναφερόμαστε κυρίως σε αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά, τα οποία θα πρέπει να φέρουν και την σφραγίδα πιστοποίησης, αξιοπιστίας και καλής λειτουργίας του ΕΚΑΠΤΥ, της ΑΕ εταιρεία του ΕΟΦ.

Σύνθημα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να φύγουν από την αγορά, όλα τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τους ασθενείς και να επιβαρύνουν το σύστημα.

Αναφορικά με τις συμβάσεις, αυτή την στιγμή, στο γραφείο του προέδρου υπάρχουν περίπου 611 αιτήσεις για συμφωνίες συμβάσεων, εκ των οποίων οι 254 έχουν παραληφθεί και οι 200 έχουν εγκριθεί.
Μιλάμε για συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και υπηρεσιών αλλά και προϊόντων μεταξύ των οποίων της Ειδικής Αγωγής, Οπτικών, Ορθοπεδικών, υγειονομικού υλικού, αναπνευστικών υλικών, συμπληρωμάτων διατροφής, Ειδικής διατροφής κλπ.

Οι συμβεβλημένοι πάροχοι θα αποζημιώνονται, υποβάλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά, ενώ οι ασφαλισμένοι, θα πληρώνουν μόνο την συμμετοχή τους εκεί από όπου λαμβάνουν το προϊόν, ή την υπηρεσία τους όπως κάνουν και στο φαρμακείο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης, είναι το υγειονομικό υλικό που εμπορεύεται ο πάροχος να διατίθενται σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Τα προϊόντα πρέπει να έχουν ετικέτες που φέρουν barcodes, οι οποίες παρέχονται σε ηλεκτρονικό αρχείο από τον ΕΟΠΥΥ στον αποκλειστικό εισαγωγέα/ κατασκευαστή και ο οποίος υποχρεούται να τις επικολλά σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που διακινεί προς τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είναι γνωστό, για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής (περιλαμβάνει από Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς κλπ) έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στις αρχές Μαρτίου. Εδώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι κάθετη: Πρέπει να γίνουν συμβάσεις, προκειμένου να ελεγχθεί σωστά το τοπίο το οποίο εδώ και χρόνια ήταν άναρχο, χωρίς προδιαγραφές, πιστοποιήσεις και εκτίναξη των δαπανών.

Ο κ. Μπερσίμης συμφωνεί με έναν κλειστό προϋπολογισμό, και με Πρωτόκολλα για τα οποία όμως προτιμά να μιλήσει και να τα προτείνει η Επιστημονική Επιτροπή. Οι πραγματικές ανάγκες της Ειδικής Αγωγής, ανέρχονται σε 60 με 70 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο Σύλλογος Λογοθεραπευτών, εκτιμά πως οι ανάγκες του κλάδου ανέρχονται σε 105 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τέλος στην περιβόητη εξοικονόμηση πόρων αυτό που ακούγεται από την διοίκηση, είναι πως όλοι οι πάροχοι που θα προχωρήσουν στις νέες συμβάσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν rebate, αλλά θα είναι απαλλαγμένοι από clawback.