ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΦΥ: Οι 11 κόκκινες γραμμές των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ για το νομοσχέδιο

Ομόφωνα απορρίπτει το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ζητώντας διαβούλευση από μηδενική βάση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

ΠΦΥ: Οι 11 κόκκινες γραμμές των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ για το νομοσχέδιο

Την ίδια ώρα, καταθέτει 11 κόκκινες γραμμές τις οποίες θεωρεί αδιαπραγμάτευτες προκειμένου να προχωρήσει το νομοθέτημα, ενώ λέει ένα τεράστιο όχι και στο ζήτημα της συνταγογράφησης από μη γιατρούς.

Μετά τον ΠΙΣ, τον ΙΣΑ αλλά και την ΕΙΝΑΠ, και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απορρίπτουν το σχέδιο νόμου της ΠΦΥ το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση. Βλέπουμε ότι σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος στηλιτεύει το νομοσχέδιο το οποίο με τόσες προσδοκίες έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το οποίο έχει ήδη πολύ ψηλά στην πολιτική της ατζέντα για την υγεία.

Είναι γνωστό ότι μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών προτιμά την εξυπηρέτησή τους από τους συμβεβλημένους κλινικούς, κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι παράγουν 12 εκατ. επισκέψεις ετησίως, εκατοντάδες εκ διαγνωστικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, με αξιοπιστία, ταχεία εξυπηρέτηση σε 8.000 σημεία ΠΦΥ Πανελλαδικά και τελικό κόστος 450 εκατ. που αντιστοιχεί μόνο στο 8% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τονίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει:

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται με αυστηρές προδιαγραφές, πιστοποίηση και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές, με μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλόγιστα οριζόντια κουρέματα, clawback, rebate, υποκοστολογήσεις, υπερβολικό ΕΦΚΑ και αναίμακτη φορολογία.

Στο νομοσχέδιο για ΠΦΥ, εντοπίζονται σοβαρές στρεβλώσεις όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του, που το καθιστούν αναχρονιστικό, ιδεοληπτικό, με σοβαρές αδυναμίες κάλυψης των σύγχρονων αναγκών εξυπηρέτησης των πολιτών :

- εντοπίζονται εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες ΠΦΥ με καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή,
- αραίωση του δικτύου των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ και εμπόδια πρόσβασης ασθενών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες,
- υπάρχει ασαφές και απαράδεκτο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων με πολλές ταχύτητες και οριζόντιες αμοιβές κατ’επιλογή ή με πάγια αντιμισθία, χωρίς κίνητρα, με στοιχεία αντιποίησης ειδικότητας, αρμοδιοτήτων και προδιαγραφών λειτουργίας,
- το δίκτυο στη νέα ΠΦΥ θα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, χωρίς εξασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης με αμφίβολη προοπτική, αποτελεσματικότητα και δυνητική άσκοπη κατασπατάληση δημόσιων πόρων.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κρίνει ως αδιαπραγμάτευτους πυλώνες πλαισίωσης ιατρικού έργου και εξυπηρέτησης πολιτών στην ΠΦΥ τα εξής σημεία :

1) Πλήρης κατοχύρωση ιατρικού έργου (συνταγογράφηση, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, κλπ) με διασφάλιση του γνωστικού αντικειμένου της κάθε ειδικότητας
2) Απαγόρευση χορήγησης φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή
3) Καθολική ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή του ασθενούς σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ΠΦΥ
4) Αξιοπρεπής αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση του ιατρικού έργου
5) Πλήρης αξιοποίηση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας
6) Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης
7) Ενίσχυση προϋπολογισμού ΠΦΥ
8) Ελεγχόμενη παραπομπή προς τα Νοσοκομεία
9) Οργάνωση και διασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ με ακριβή κοστολόγηση αυτών και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών
10) Ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω ενισχυμένου ηλεκτρονικού συστήματος με κάρτα υγείας και ιατρικό φάκελο ασθενούς
11) Ισότιμοι κανόνες μεταξύ δημόσιου / ιδιωτικού τομέα

Τέλος οι γιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, καταθέτουν την έντονη και ρητή αντίθεσή τους στην εκχώρηση ιατρικών δράσεων ΠΦΥ σε παραϊατρικά επαγγέλματα, ιδίως όταν συνυφαίνεται επιχειρηματική δραστηριότητα με εμπορεύσιμα είδη, καθώς αυτό προκαλεί σοβαρότατες στρεβλώσεις στην ορθολογική λειτουργία των κανόνων δημόσιας υγείας.

Σε μία χώρα όπου δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία περί υποχρεωτικής προμήθειας φαρμάκου με ιατρική συνταγή, όπου η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, η πολυφαρμακία και η πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά κυριαρχούν ως απειλές για τη δημόσια υγεία, κάθε τέτοια συζήτηση είναι άκρως ανεύθυνη, ατελέσφορη και επικίνδυνη, καταλήγει η Ένωση.

Διαβάστε ακόμη:

Το σ/ν της ΠΦΥ έχει ανάψει φωτιές: Οι γιατροί της Πάτρας μιλούν για αναχρονιστικό κείμενο