ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Να θεσπιστούν τώρα κανόνες συνταγογράφησης - Έξαλλοι οι καρδιολόγοι με τις κλήσεις του ΕΟΠΥΥ

Στέρηση επιστημονικής βάσης έχει η αιτιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, για τις κλήσεις σε απολογία καρδιολόγων που συνταγογραφούν αντιδιαβητικά φάρμακα, με το σκεπτικό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενό τους.

Να θεσπιστούν τώρα κανόνες συνταγογράφησης - Έξαλλοι οι καρδιολόγοι με τις κλήσεις του ΕΟΠΥΥ

Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), καλώντας ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να θεσπίσουν κανόνες συνταγογράφησης και αντιστοίχισης φαρμάκου με πάθηση (ICD-10) και ειδικότητα ιατρού.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε χθες η Ένωση στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, τεκμηριώνοντας την άποψή της παραθέτοντας διεθνείς ανακοινώσεις.

«Το να στερείς την αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη σε μία ειδικότητα που τα πρώτα δύο χρόνια της ειδίκευσης είναι στην παθολογία δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή επιτρέπεται η αναγραφή των ίδιων φαρμάκων από τους γενικούς ιατρούς που έχουν κάνει 6 μήνες παθολογία (και καλώς φυσικά επιτρέπεται), αλλά ακόμη και στους άνευ ειδικότητας στα πλαίσια ενδεχομένως της κοινωνικής πολιτικής. Η ιατρική είναι λειτούργημα και ο ιατρός την υπηρετεί με γνώμονα τη δεοντολογία και την προφύλαξη της υγείας του ασθενούς», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση ζήτησε την παύση των κλήσεων σε απολογία καρδιολόγων με την ανωτέρω αιτιολογία και καλεί όλους τους καρδιολόγους να συνταγογραφούν με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, εντός των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Προκειμένου δε να λυθούν τα συνεχή προβλήματα κλήσεως ιατρών για συνταγογράφηση εκτός γνωστικού αντικειμένου, η Ένωση κάλεσε την πολιτεία να θεσπίσει κανόνες συνταγογράφησης και αντιστοίχισης φαρμάκου με πάθηση (ICD-10) και ειδικότητα ιατρού που μπορεί να το συνταγογραφεί, όπως έχει θεσπιστεί για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα στα πλαίσια των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, που από τον Μάιο του 2014 έχουν παραδώσει οι Επαγγελματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες ιατρών -δια μέσου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου- στο Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ ζητά εξηγήσεις από τους καρδιολόγους για τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων