ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στη διαδικασία δαπανών για εξωσωματική, με εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στη διαδικασία δαπανών για εξωσωματική, με εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και ειδικότερα στην κάλυψη των δαπανών, αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος Σωτήρης Μπερσίμης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα πλήρη σπερμοδιαγράμματα που προσκομίζονται στις Επιτροπές Εξωσωματικής θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών ή σε Κρατικά Νοσοκομεία.

Τα παθολογικά σπερμοδιαγράμματα θα εξετάζονται από τις αρμόδιες Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, εφ’ όσον συνοδεύονται από γνωμάτευση ουρολόγου και επίσης σε περίπτωση υποφυσιακού υπογοναδισμού από γνωμάτευση ενδοκρινολόγου.

Επίσης όσον αφορά στον ορμονολογικό έλεγχο επισημαίνεται ότι, δύναται να είναι υπογεγραμμένος και από ιατρό ενδοκρινολόγο υπεύθυνο ορμονολογικού εργαστηρίου Κρατικού Νοσοκομείου.

Στην περίπτωση αυτή, στο έντυπο των αποτελεσμάτων του ορμονολογικού ελέγχου θα πρέπει να αναφέρεται ότι: «Το ενδοκρινολογικό/ορμονολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου λειτουργεί με την ευθύνη του Διευθυντή του Ενδοκρινολογικού Τμήματος (Εγκ. Υπ. Υγείας Α1σ- 8730-99)».

Ο Οργανισμός εκφράζει την άποψη ότι η αξιολόγηση εξέτασης κάθε βιολογικού υλικού διενεργείται από ειδικό ιατρό ανάλογα με την ελεγχόμενη εξέταση και κατάσταση του ασθενή. Οι βιολόγοι δύνανται να προσυπογράφουν εξετάσεις σπερμοδιαγράμματος μόνο ως προς τις παραμέτρους βιωσιμότητας του σπέρματος. Η αξιολόγηση μικροβιακής επιμόλυνσης γίνεται από βιοπαθολόγο και γυναικολόγο.

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση ομόλογης εξωσωματικής λόγω αζωοσπερμίας, είναι απαραίτητη, (επιπλέον των δυο σπερμοδιαγραμμάτων), η προσκόμιση προηγηθείσας βιοψίας όρχεων για την ανίχνευση του βαθμού διαφοροποίησης των σπερματοζωαρίων.

Σε περίπτωση αρνητικής βιοψίας θα προσκομίζεται και συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης του ζεύγους (τελευταίου εξαμήνου) στην οποία θα προβλέπεται εάν θα προβούν σε ετερόλογη εξωσωματική.

Σε περίπτωση ετερόλογης εξωσωματικής (δότη σπέρματος) σύμφωνα με την εγκύκλιο απαιτείται πιστοποιητικό από την τράπεζα σπέρματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων πριν την κατάψυξη του σπέρματος.

Επίσης θα πρέπει να προσκομίζεται συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης και αναγνώρισης των τέκνων που θα προκύψουν.

Σε περίπτωση αποτυχημένων σπερματεγχύσεων να προσκομίζονται δοκιμασία (-ες) ενεργοποίησης σπέρματος συνοδευόμενη (-ες) με γνωμάτευση εκτελούντος ιατρού.

Σε περίπτωση προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης θα απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης του ζεύγους καθώς και ειδική άδεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του Ν. 3305/2005.

Σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από έγκριση της κατά τα άνω Επιτροπής, όπου χρησιμοποιηθούν ανασυνδυασμένες γοναδοτροπίνες, μπορεί να χορηγείται κατά τη διάρκεια της προσπάθειας και ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) έως 2.000 IU.

Για το λόγο αυτό οι ασφαλισμένες με τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, συνοδευόμενη από εξετάσεις FSH-LH που να τεκμηριώνουν την πτωχή ανταπόκριση, θα προσέρχονται στην Επιτροπή έχοντας την απόφαση που έχουν ήδη λάβει από αυτήν η οποία, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, θα επικαιροποιείται αντίστοιχα.

Οι ενδιαφερόμενες δεν θα πρέπει μέχρι εκείνη τη στιγμή, εντός της συγκεκριμένης προσπάθειας, να έχουν λάβει οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ωχρινοτρόπο ορμόνη.

Τέλος στη δεύτερη προσπάθεια κάθε εγκριτικής απόφασης οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να συνυπολογίζουν τις ποσότητες φαρμάκων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη προσπάθεια της ίδιας εγκριτικής απόφασης (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ’ αριθμ. ΔΒ4Α/Φ36/50/οικ. 19840/25-05-2016 έγγραφό μας) και να συνταγογραφούν την υπόλοιπη ποσότητα μέχρι εκείνη που έχει εγκρίνει η αρμόδια Επιτροπή.

Η Επιτροπή εγκρίνει αριθμό μονάδων και, ως εκ τούτου, η ευθύνη για την επιλογή του σκευάσματος ανήκει στον θεράποντα ιατρό. Αλλαγή σκευάσματος στη δεύτερη προσπάθεια δεν συνεπάγεται αλλαγή στον αριθμό των μονάδων που χορηγούνται από τον Οργανισμό βάσει των αποφάσεων των αρμόδιων Επιτροπών. Η θεραπευτική ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αποτελεί ευθύνη των θεραπόντων ιατρών.

Τα σχετικά έντυπα παραπομπής έχουν επικαιροποιηθεί αντίστοιχα και έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Οργανισμού και στο πεδίο «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή/Ειδικά Έντυπα Παραπομπής».

Διαβάστε ακόμη:

Εξωσωματική: Ο παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

 

Εξωσωματική: 8 παράγοντες που έχουν μεγάλη σημασία και αξίζει να γνωρίζετε

Mini εξωσωματική: Τι είναι και για ποιες γυναίκες ενδείκνυται

BEST OF NETWORK

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Έτσι θα δοθεί το «πράσινο φως» λέει ο Χαραλάμπος Γώγος

«Τσουνάμι» καταγγελιών σε βάρος καθηγητή του ΑΠΘ: «Πάνω από 100» (vid)

Ερντογάν: Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» – Αποκάλυψη - «βόμβα» για το ταπεινωτικό τέλος του «σουλτάνου»

Πολεμικό Ναυτικό: Μήνυμα στον Ερντογάν από τον... εφιάλτη του! Βολή τορπίλης από το Υ/Β «Κατσώνης»

Σοφία Μπεκατώρου: Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου για τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μου

Αναδρομικά: Απόφαση «βόμβα» ανοίγει παράθυρο για επιστροφή με τόκο 6%

Survivor Spoiler 19/1: Αυτοί κερδίζουν σήμερα τη δεύτερη μάχη ασυλίας...

Φρίκη: Αποκεφάλισε 17χρονη και πέταξε το κεφάλι της στην αυλή της μητέρας της

Καραβάτου – Κατσούλης: Ζήτησαν δημόσια συγγνώμη μετά το σάλο με τα αδέρφια Βαρουξή (video)

Χειμερινές εκπτώσεις: Πόσο θα διαρκέσουν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Καιρός: Μέχρι τέλος Γενάρη χωρίς χιονιά! «Αυτό δεν είναι καλό»... Το μήνυμα του Αρνιακού

Κάτια Ταραμπάνκο: Ποια η κατάσταση της υγεία της – Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρησή της