ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Οι δημόσιες δαπάνες για την ΠΦΥ δεν επαρκούν - Τι γίνεται με τις νέες συμβάσεις

ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Οι δημόσιες δαπάνες για την ΠΦΥ δεν επαρκούν - Τι γίνεται με τις νέες συμβάσεις

Συλλογικές συμβάσεις με ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από τον ΕΟΠΥΥ.

Τη θέση αυτή, επανέλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, εννημέρωση για τις νέες συμβάσεις τις οποίες προτίθεται να κάνει ο ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς ιατρούς και ιατρούς ειδικοτήτων, έκανε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο ΕΟΠΥΥ θα συνάψει συμβάσεις και με οικογενειακούς ιατρούς (Παθολόγους-Γενικούς Ιατρούς-Παιδιάτρους) ανεξαρτήτως των ΤΟΜΥ. Σε ό,τι αφορά τους οικογενειακούς ιατρούς, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Ο πληθυσμός ευθύνης για τους οικογενειακούς ιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολόγους υπολογίζεται στους 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ για τους οικογενειακούς παιδιάτρους στα 1.500 παιδιά. Θα αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο πληθυσμού ευθύνης τους (percapita), με περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μικτά).

Όσον αφορά τους ειδικευμένους ιατρούς, η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι να εφαρμοστεί η προαγορά επισκέψεων, αναλόγως του ωραρίου που θα διατίθεται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως και η αμοιβή τους περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μικτά).

Από την πλευρά του ο ΠΙΣ, τόνισε ότι η κάλυψη των αναγκών σε ειδικευμένους ιατρούς, πρέπει να αφορά το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Καμία απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή έξω από τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων.

Ο ΠΙΣ θεωρεί όμως ότι το ύψος των δημοσίων δαπανών, το οποίο διατίθεται για την Π.Φ.Υ. δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης.

Το θεσμικό όργανο των γιατρών, αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον ιατρικό κόσμο και τους πολίτες, σε σχέση με τις υπηρεσίες περίθαλψης. Συγκεκριμένα:

- Έχουν περικοπεί οι δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος συζητείται στη Βουλή.

- Υπάρχουν 6.500 κενές θέσεις μονίμων νοσοκομειακών ιατρών, η πλήρωση των οποίων προχωρά με αργούς ρυθμούς.

- Το Σχέδιο Νόμου για τις Ιατρικές Εταιρείες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αποτελούν δικαιολογία για να λαμβάνονται μέτρα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε ιατρούς και ασφαλισμένους, αλλά και συνολικά στο σύστημα Υγείας- Περίθαλψης, υπογράμμισε ο ο ΠΙΣ, προσθέτοντας, πως «η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις για να διατηρηθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αποδυναμωμένο και λειτουργεί χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας

Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προτείνει ο ΣΕΒ

Πατούλης από την ΕΣΔΥ: Όχι σε ένα συγκεντρωτικό & κρατικοδίαιτο σύστημα ΠΦΥ

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen