ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Προβληματισμός για την πρόσκληση ΕΟΠΥΥ - Οδεύουμε σε φτωχοποιημένους γιατρούς

Τον έντονο προβληματισμό της για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά σε οικογενειακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, εκφράζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ (η Ένωση συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ).

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Προβληματισμός για την πρόσκληση ΕΟΠΥΥ - Οδεύουμε σε φτωχοποιημένους γιατρούς

Η Ένωση, αναφέρει πως δημιουργείται έντονος προβληματισμός, για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς, ενώ ρωτά ακόμη, ποια είναι τα αντικειμενικά (;) δεδομένα από τα οποία προέκυψαν οι αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ.

«Οι εμπνευστές της νέας ΠΦΥ οραματίζονται ιατρεία γεμάτα πολίτες με πολυάσχολους φτωχοποιημένους ιατρούς, που θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ιατρείου τους», σχολιάζει καυστικά η Ένωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής:

«Στις 17/1/2018 λάβαμε γνώση της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οικογενειακών ιατρών

1. αν αφορά αποκλειστικά νέες συμβάσεις,

2. τον τρόπο επιλογής από τον πληθυσμό ευθύνης

3. την ύπαρξη ραντεβού ή όχι στον οικογενειακό γιατρό και εφόσον υπάρχει, τον τρόπο ρύθμισης των ραντεβού

4. ποια θα είναι η μορφή της σύμβασης (χρόνος και τρόπος πληρωμής, μπλοκάκι, ποιος πληρώνει τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, κλπ).

Αυτό που επίσης δημιουργεί προβληματισμό είναι τα αντικειμενικά (;) δεδομένα από τα οποία προέκυψαν οι αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ), καθώς οι δομές ΤοΜΥ δεν έχουν καν αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι συμβάσεις είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οι θέσεις του ΠΙΣ όμως περιγράφουν συμβάσεις συλλογικές, ανοικτές σε όλους, κατά πράξη και περίπτωση… Πώς οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσμα η μακροχρόνια «διαπραγμάτευση»; Τέλος, για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Έτσι οι ιατροί καλούνται με υπεύθυνη δήλωση να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για μια νέα σύμβαση γεμάτη ερωτηματικά. Η ελάχιστη δήλωση συμμετοχής ιατρών στα ΤοΜΥ, παρά τις χρονικές παρατάσεις, δε φαίνεται να πτόησε την ηγεσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ακολουθούν παρόμοια συνταγή για τις νέες συμβάσεις.

Οι εμπνευστές της νέας ΠΦΥ οραματίζονται ιατρεία γεμάτα πολίτες με πολυάσχολους φτωχοποιημένους ιατρούς, που θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ιατρείου και γραμματειακής υποστήριξης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αγνοούν βασικά κοστολογικά στοιχεία των λειτουργίας των ιδιωτικών δομών ΠΦΥ και οραματίζονται χίμαιρες και ουτοπίες, που παρασάγγας απέχουν από μία οργανωμένη και άρτια λειτουργία υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ».

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με Οικογενειακούς Ιατρούς που απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφορά σε ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με χρονική διάρκεια ενός έτους και δυνατότητα ετήσιας παράτασης / ανανέωσης της σύμβασης έως δύο (2) φορές.

Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι (1.500) παιδιά.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί για τη σύναψη σύμβασης καλούνται, εφόσον κατέχουν τα γενικά και υποχρεωτικά προσόντα, να υποβάλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://familydoctors.eopyy.gov.gr, όπου και καλούνται να ακολουθήσουν τις αναλυτικές οδηγίες καταχώρησης αίτησης. Στη συνέχεια, με ηλεκτρονικό μήνυμα θα ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής λήγει την 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 14:00.

Σημειώνεται ότι αίτηση για τη σύναψη σύμβασης θα πρέπει να καταθέσουν και οι ιατροί που σήμερα είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό εφόσον επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο σύστημα και κατέχουν την ειδικότητα Γενικής Ιατρική ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής. Για λοιπές ειδικότητες, θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με νέους Ιατρούς.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ εγκαινιάζει νέες συμβάσεις για οικογενειακούς γιατρούς, με προαγορά επισκέψεων

Κόντρα γιατρών ΕΟΠΠΥ με τη Διοίκηση του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ