ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Συγκέντρωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις ΤΟΜΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς

«Υγειονομικά επικίνδυνη» η αναλογία οικογενειακών γιατρών – πληθυσμού, λέει η ΝΔ

Συγκέντρωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις ΤΟΜΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς

Πρόσκληση συγκέντρωσης στους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς απευθύνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης (19/06/2018) στα γραφεία του ΙΣΑ.

Ήδη, τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όσο και η ΠΟΣΚΕ έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τόσο για τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους οικογενειακούς γιατρούς, όσο και για την επαναπροκήρυξη θέσεων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Οι γιατροί στηλιτεύουν τις αμοιβές των νέων συμβάσεων –παρότι οριακά βελτιωμένες- καθώς και τις συνθήκες (κατ’ οίκον επισκέψεις με δικά τους έξοδα και επείγοντα περιστατικά χωρίς ραντεβού).

Το ζήτημα της αναλογίας οικογενειακών γιατρών με τον πληθυσμό έθιξαν τη Δευτέρα, με δηλώσεις τους οι βουλευτές και τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας. Όπως τονίζουν, η υπολογιζόμενη σημερινή αναλογία οικογενειακών γιατρών προς το σύνολο των πολιτών, περίπου 1 ανά 11.000, είναι «πρακτικά αδύνατη, επιστημονικά απαράδεκτη και υγειονομικά επικίνδυνη».

«H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

Όχι μόνο οι ιατροί (παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι: οι βασικές ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) αρνούνται να δεχτούν τον εξευτελισμό τους εντασσόμενοι στο αδιέξοδο και κρατικοδίαιτο σύστημα των ΤΟΜΥ και της νέας προκήρυξης που τους προτείνεται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και ο υφιστάμενος αριθμός των οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Η υπολογιζόμενη σημερινή αναλογία οικογενειακών ιατρών προς το σύνολο των πολιτών είναι περίπου ένας (1) ανά ένδεκα χιλιάδες (11.000), και όχι ένας (1) ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, που προέβλεπε ο νόμος που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Αύγουστο του 2017. Η μαζική αντιστοίχιση, όμως, του πληθυσμού σε οικογενειακούς ιατρούς, με αυτή την απαράδεκτη αναλογία, είναι πρακτικά αδύνατη, επιστημονικά απαράδεκτη και υγειονομικά επικίνδυνη» αναφέρουν οι δύο βουλευτές.