ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αποζημίωση γυαλιών οράσεως: Αρνούνται την πληρωμή με voucher οι οπτικοί

Αποζημίωση γυαλιών οράσεως: Αρνούνται την πληρωμή με voucher οι οπτικοί

Εμμένουν στην αντίθεσή τους στον νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως μέσω voucher από τον ΕΟΠΠΥ οι οπτικοί.

 

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να λαμβάνουν γυαλιά οράσεως ή άλλα οπτικά είδη που τους έχει συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρος, θα καταθέτουν στα καταστήματα ειδική γνωμάτευση, ένα είδος voucher. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν τα οπτικά χωρίς να πληρώνουν και οι οπτικοί θα αποζημιώνονται με το voucher από τον ΕΟΠΥΥ.

Με ανοικτή επιστολή η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών, ζητάει καταρχάς την κατανόηση, τη στήριξη και τη συμπαράσταση των ασφαλισμένων για τις επικείμενες συναλλαγές τους για οπτικά είδη και εξηγεί για ποιο λόγο αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως.

Οι οπτικοί ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Ζητούν, επίσης, διάλογο με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις από την καταστροφή και το λουκέτο.

Οι επτά λόγοι άρνησης που παραθέτουν οι οπτικοί:

- Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ τους χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

- Θα δέχονται «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους.

- Δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

- Δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό, λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

- Δεν υπάρχει πλέον, μετά από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ για άγνωστο χρονικό διάστημα.

- Οπτικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο.

- Σύμφωνα με τους οπτικούς, στην ουσία δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, καθώς είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός).

Εκτιμούν, δε, πως με τον συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει τα εξής:

- Να τους τιμωρήσει γιατί «δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν υπέγραψε κανείς οπτικός - οπτομέτρης την λεόντειο σύμβαση που είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ».

- Να τους βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους «για να πετύχει να μην έχουμε άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις της».

- Να κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά τους χρήματα.

- Να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία.

- Μέσω της πιστοποίησης (η οποία δεν χρειάζεται γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα) επιδιώκει να επιβάλει ετήσιο χαράτσι.

BEST OF NETWORK