ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Άνοιγμα σε νέους συμβεβλημένους γιατρούς & το 6μηνο «αγκάθι» για τους ασθενείς

Άνοιγμα διαρκείας σε γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, απευθύνει η διοίκηση του Οργανισμού από χθες.

ΕΟΠΥΥ: Άνοιγμα σε νέους συμβεβλημένους γιατρούς & το 6μηνο «αγκάθι» για τους ασθενείς

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν έχει ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Οργανισμός επιθυμεί και διεκδικεί τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό οικογενειακών γιατρών στην φαρέτρα του.

Οι νέες συμβάσεις θα τεθούν σε ισχύ, με αφορμή τη λήξη στις 15 Ιουλίου των υφιστάμενων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Γενικών ιατρών, Παθολόγων και Παιδιάτρων όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Αυτό σημαίνει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ότι για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας της ΠΦΥ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην υποχρεωτική εγγραφή τους μέσα από το σύστημα σε οικογενειακό γιατρό (παθολόγο, γενικό γιατρό, παιδίατρο)

Για τους συγκεκριμένους οικογενειακούς γιατρούς, δεν ισχύει το όριο των 200 επισκέψεων τον μήνα, αλλά ο Οργανισμός τους υποχρεώνει να βλέπουν ασθενείς 4 ώρες την ημέρα με αμοιβή γύρω στα 1.800 ευρώ τον μήνα.

Μία μικρή αλλά ουσιαστική επισήμανση, είναι ότι οι εν λόγω οικογενειακοί γιατροί, θα μπορούν να λείψουν από τη «σημαία» για 20 και πλέον ημέρες το χρόνο, ωστόσο θα πληρώνονται κανονικά.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ, όπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός οι πολίτες δεν θα μπορούν να αλλάζουν τακτικά τον γιατρό τους, παρά μόνο όταν παρέλθει το εξάμηνο

Η αλήθεια είναι, ότι η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να στελεχώσει τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι αρκετά δύσκολη, καθώς το ενδιαφέρον τα γιατρών παραμένει μειωμένο. Δύσκολα είναι όμως τα πράγματα και για τους ασφαλισμένους που δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό στη περιοχή τους.

Ειδικότερα, οι πολίτες που μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό βρίσκονται μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη το σύστημα να τους βγάζει το κοντινότερο οικογενειακό γιατρό σε άλλους δήμους από αυτούς που ανήκουν, οι οποίοι πολλές φορές μπορεί να είναι και στην άλλη άκρη της Αττικής σε σχέση με τον τόπο διαμονής του πολίτη.

Να θυμίσουμε, ότι το υπουργείο Υγείας στις 12 Ιουνίου έβγαλε δεύτερη προκήρυξη για 953 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, οι οποίοι θα στελεχώσουν Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ως οικογενειακοί γιατροί. Φαίνεται όμως ότι όπως και οι προηγούμενες και αυτή η προσπάθεια δεν βρήκε πρόσφορα έδαφος από τους γιατρούς.

Διαβάστε ακόμη:

Αρνούνται την ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις ΤΟΜΥ οι Παθολόγοι