ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρνούνται την ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις ΤΟΜΥ οι Παθολόγοι

Σε αγώνα μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η προσπάθεια για τη στελέχωση της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς το υπουργείο συναντά την επίμονη άρνηση των γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα.

Αρνούνται την ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις ΤΟΜΥ οι Παθολόγοι

Σε έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και συμμετείχαν εκπρόσωποι Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, οι γιατροί εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεσή τους στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις αμοιβές και «απαξιωτικές» τις συνθήκες εργασίας.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος που συμμετείχε στην σύσκεψη εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία από τους 3.000 αυτοαπασχολούμενους Παθολόγους «η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται να εισαχθεί σε ένα σύστημα που μας εξαναγκάζει μόνο σε υποχρεώσεις χωρίς το παραμικρό δικαίωμα, εργασιακό, επιστημονικό ή προσωπικό».

Οι Παθολόγοι αρνούνται κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την Ένωση, την ένταξή τους, τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς θεωρούν απαξιωτικές τις αμοιβές για τους γιατρούς και θολό το εργασιακό τοπίο.

Τονίζουν ακόμη ότι ο προβλεπόμενος μέγιστος πληθυσμός ευθύνης των 2.250 ασθενών για κάθε γιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαγορευτική τη λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στα ιδιωτικά ιατρεία διότι εκτός από την αυξημένη φορολογία, τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές και τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα που αυξήθηκαν από τις πολιτικές των τελευταίων ετών, υποστηρίζει ότι θα επιφορτιστούν με σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα μετατρέψει τα ιδιωτικά ιατρεία «σε εταιρείες γραμματειακής υποστήριξης και διεκπεραίωσης υπηρεσιών υγείας».

«Το ήδη υπάρχον δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που καλύπτεται από ιδιώτες ιατρούς σε όλο τον αστικό ιστό της χώρας είναι λειτουργικό. Σίγουρα χρειάζεται αναβάθμιση και διορθωτικές κινήσεις ώστε να περιοριστούν ορισμένες δαπάνες και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά όχι κατάργηση όπως προωθούν οι κυβερνώντες. Δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε ξεπερασμένα συστήματα άλλων χωρών που θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία όλων των Ελλήνων» αναφέρει η Ένωση.

Τέλος, καταδικάζει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υποστηρίζοντάς ότι «απαξιώνει το σύνολο του ιατρικού προσωπικού της χώρας και εξαναγκάζει τον Έλληνα ασθενή, σε φθηνές και υποβαθμισμένες, υπηρεσίες υγείας», ενώ διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει «να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την ΠΦΥ που ιδεοληπτικά οραματίζονται».