ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Σε 7 σημεία «σκοντάφτουν» οι συμβασεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Πολλαπλές οι διαφωνίες των γιατρών.

Σε 7 σημεία «σκοντάφτουν» οι συμβασεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Αρκετή απόσταση φαίνεται πως χωρίζει τους γιατρούς και το υπουργείο Υγείας στο θέμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ. Η διαπραγμάτευση συνεχίζειται για τους όρους με τους οποίους θα συμβληθούν οι γιατροί ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η σύμβαση με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους καθορίστηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των γιατρών να μην την αποδεχτούν.

Στην τελευταία σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, οι εκπρόσωποι των γιατρών διατύπωσαν 7 σημεία διαφωνίας με τη σύμβαση που προτείνεται από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ):

  1. Η πρόταση του υπουργείου δεν περιλαμβάνει κριτήρια για το πώς θα κατανεμηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια (θα διατεθούν 80 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ). Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι γιατροί, «η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, σε βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό».
  2. Η ανοιχτή σύμβαση μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των γιατρών.
  3. Η ρύθμιση του ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον γιατρό.
  4. Η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.
  5. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.
  6. Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτοπαραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.
  7. Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός φέρεται να άκουσε τους γιατρούς και να δεσμεύθηκε για βελτιώσεις επί της προτεινόμενης σύμβασης.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Οι ασφαλισμένοι έχασαν 1,5 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις