ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Πώς θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τη νοσηλεία με ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας

Νέα οδηγία προς τους παρόχους ιδιωτικών κλινικών.

Πώς θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τη νοσηλεία με ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δίνει δύο μέρες προθεσμία στις ιδιωτικές κλινικές να ενημερώσουν τον οργανισμό για τις κλίνες εντατικής θεραπείας που λειτουργούν και πόσες από αυτές θα διαθέσουν για νοσηλεία ασφαλισμένων χωρίς συμμετοχή. Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 6 Μαρτίου και η προθεσμία λήγει στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα με ημερήσιο νοσήλιο.

Η αποζημίωση έχει οριστεί στα 800 ευρώ για τις τρείς πρώτες ημέρες νοσηλείας, 550 ευρώ από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας και 400 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες ημέρες μετά τη 16η.

Οι ιδιωτικές κλινικές οφείλουν να ενημερώνουν καθημερινά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.Επ.Υ.) για τις κενές κλίνες που διαθέτουν. Την ίδια ώρα το ΕΚΕΠΥ έχει τη δυνατότητα να περιοδικούς ελέγχους σε δημόσιες και ιδιωτικές ΜΕΘ, προκειμένου να διαπιστώνει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διάθεσης των κλινών.

Τα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Έτσι, καθημερίνα έως και 50 ασθενείς μπορεί να βρίσκονται στην αναμονή για μια θέση εντατικής θεραπείας.

Διαβάτε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Τι σχεδιάζει για ΜΕΘ και προσλήψεις (video)

Στην «εντατική» οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας