ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργείο Υγείας: Τι σχεδιάζει για ΜΕΘ και προσλήψεις (video)

«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, αλλά το σύστημα Υγείας ανακάμπτει, δεν καταρρέει», επιμένει ο υπουργός Υγείας.

Υπουργείο Υγείας: Τι σχεδιάζει για ΜΕΘ και προσλήψεις (video)

Ο Ανδρέας Ξανθός το επανέλαβε και στη Βουλή, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου, από το Κίνημα Αλλαγής, σχετικά με την κατάσταση του ΕΣΥ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου για την ενίσχυση του συστήματος με προσωπικό αλλά και για την αύξηση των διαθέσιμων κλικών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου δεκάδες κρεβάτια μένουν αναξιοποίητα και καθημερινά περίπου 50 βαριά ασθενείς περιμένουν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι.

Ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το αρμόδιο υπουργείο (σσ. Άμυνας) ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης κλινών εντατικής θεραπείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ. Δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι συνεννοήσεις, συνεπώς μπορεί να συμπεράνει κανείς πως η συζήτηση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα αποδεχτούν μια τέτοια πρόταση.

Πάντως ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι αυτή την περίοδο τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι λιγότερα από ποτέ - 63 τον αριθμό - και διαψεύδει εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου που υποστηρίζουν πως τα κρεβάτια που «σκουριάζουν» λόγω έλλειψης προσωπικού είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός, επί σημερινής κυβέρνησης προκηρύχθηκαν όλες οι κενές θέσεις προσωπικού των μονάδων εντατικής θεραπείας ενηλίκων και νεογνών, συνολικά 212 θέσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου 154 εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί στις μονάδες, για τους υπόλοιπους οι διαδικασίες ακόμη «τρέχουν».

Τι σχεδιάζουν για τις προσλήψεις

Ο υπουργός επέμεινε πως συνολικά στον τομέα των προσλήψεων, το «ισοζύγιο» των νοσοκομείων είναι θετικό. Υποστήριξε πως από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί συνολικά περί τις 9.000 θέσεις, αλλά δεν είπε ούτε πόσοι έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ το ίδιο διάστημα, ούτε πόσοι από τους διοριστέους έχουν πιάσει δουλειά.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ενδεικτικά, ότι από τις 3.400 προκηρυγμένες θέσεις γιατρών (2760 νέες και 660 από παλαιότερες προκηρύξεις που είχαν παγώσει), μόνο οι μισοί γιατροί ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Και πρόσθεσε πως τους επόμενους μήνες περίπου 500 γιατροί - που είναι υπό αξιολόγηση - θα πιάσουν δουλειά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Υποσχέθηκε, πάντως, ακόμη περισσότερες προσλήψεις λέγοντας πως συζητεί με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με στόχο από τις 9.000 προσλήψεις που αναλογούν φέτος στο δημόσιο, ένα μεγάλο μέρος να διοχετευθεί στο σύστημα Υγείας.

Το σίγουρο είναι πως οι ελλείψεις στο ΕΣΥ παραμένουν σημαντικές, με περίπου 3 στις δέκα θέσεις προσωπικού κενές.



Διαβάστε επίσης:

Στην «εντατική» οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας

Πάνω από 40 ασθενείς καθημερινά στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής

Με ρυθμούς..,. χελώνας οι προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών