ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

40% μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή βλέπουν οι θεραπευτές

Κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ για «εμπαιγμό γονέων, παιδιών και θεραπευτών».

40% μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή βλέπουν οι θεραπευτές

Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας βρίσκεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής, όπως καταγγέλλουν οι θεραπευτές.

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, υπήρξε οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή η οποία θα ανέλθει φέτος στα 65,6 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατομμυρίων που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015.

Οι θεραπευτές υποστηρίζουν ότι «το μεγάλο αυτό κούρεμα είναι αυθαίρετο, διότι δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη, ούτε καν απλή καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις δηλώσεις των αρμοδίων περί προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, όταν τα έγγραφα, στα οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο προϋπολογισμός είναι κλειστός, τους διαψεύδουν. Την ίδια ώρα, ανακοινώνεται η διεύρυνση των δικαιούχων αποζημίωσης για θεραπείες Ειδικής Αγωγής, που σωστά γίνεται, πλην όμως με τον προϋπολογισμό 40% μειωμένο», αναφέρει η εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Φιλιώ Βλάχου.

Οι θεραπευτές καταγγέλλουν ακόμη πως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υφείας, φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, ενώ τονίζουν πως ουσιαστικά κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα - ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του, αν και πότε θα αποζημιωθεί.

«Το τοπίο της πλήρους αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί αναγκάζει κάποιους γονείς να προχωρούν ακόμη και σε αναστολή των θεραπειών. Ο μόνος τομέας που ωφελείται από το χάος στην Ειδική Αγωγή είναι τα οικονομικά του
ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο εκπρόσωπος των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Δημήτρης Νικολόπουλος.

Την ίδια ώρα, οι θεραπευτές αρνούνται να αποδεχτούν την αμοιβή με voucher αλλά ούτε και με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του voucher και η εκδίκαση της προσφυγής αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα προβλήματα με την ειδική αγωγή μέσω ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές

Ηλεκτρονικές από σήμερα οι γνωματεύσεις για ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ