ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Με καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι γιατροί μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή για παρακλινικές εξετάσεις σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Με καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί

Οι αντιδράσεις είναι έντονες από όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, από τους εργαστηριακούς γιατρούς αλλά και από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία οι ιατρικοί φορείς προέβλεψαν ότι η εν λόγω απόφαση θα οδηγήσει πολλά εργαστήρια σε λουκέτο.

Αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, δεν έχει προβλεφθεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των δωρεάν εξετάσεων άρα αυτό θα μετακυλιστεί στα εργαστήρια μέσω του clawback.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, αναφέροντας πως ο διαγνωστικός κλάδος οδηγείται πλέον, στην οικονομική καταστροφή.

Μίλησαν για «παράνομη επίταξη του εισοδήματος των γιατρών μέσω του εκβιαστικού clawback και κατηγόρησαν το υπουργείο Υγείας ότι οδηγεί κάποιους γιατρούς στην οικονομική εξαθλίωση και κάποιους άλλους στο εξωτερικό!

«Η πολιτική που ακολουθείται αποτελεί την ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων. Αίτημά μας είναι ένα σύστημα που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες στο τελευταίο άκρο στης Ελλάδας», είπαν.

Απειλούν να αφήσουν τον ΕΟΠΥΥ χωρίς γιατρούς

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, ώστε να καταγγείλουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί ζητούν:

  • Να εξαιρεθεί από το clawback και το rebate, το ποσό που προκύπτει από τη μειωμένη και μηδενική συμμετοχή για παρακλινικές εξετάσεις και να πληρωθεί από ειδικό κωδικό του ΕΟΠΥΥ πέραν του προϋπολογισμού.
  • Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Να γίνει έκπτωση του ποσοστού του clawback, στο επίπεδο του κουρέματος που υπέστησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών.

Διαβάστε επίσης:

«Πυρ ομαδόν» από τους γιατρούς για την επέκταση της μηδενικής συμμετοχής σε διαγνωστικές εξετάσεις

Μηδενική συμμετοχή από σήμερα σε όλες τις εξετάσεις για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων