ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

«Πυρ ομαδόν» από τους γιατρούς για την επέκταση της μηδενικής συμμετοχής σε διαγνωστικές εξετάσεις

Η μηδενική συμμετοχή εφαρμόζεται μόλις μια μέρα και έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των γιατρών.

«Πυρ ομαδόν» από τους γιατρούς για την επέκταση της μηδενικής συμμετοχής σε διαγνωστικές εξετάσεις

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν μια σειρά από αλλαγές στα παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις για τις οποίες ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων έχουν μειωμένη ή και μηδενική συμμετοχή, ακόμη και αν επιλέξουν να κάνουν τις εξετάσεις σε συμβεβλημένο ιδιωτικό εργαστήριο.

Αμέσως ξεσηκώθηκαν οι γιατροί, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον ΕΟΠΥΥ ότι μεταθέτει το κόστος της «κοινωνικής πολιτικής» στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη φορέων, με θέμα τη μαζική αντίδραση απέναντι στο νέο «χαράτσι» το οποίο - όπως αναφέρεται - θα κληθούν να πληρώσουν (μέσω clawback) οι εργαστηριακοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «πρόκειται επί της ουσίας για την αρπαγή μεγάλου μέρους του εισοδήματος των γιατρών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί υποστηρίζουν ότι ήδη 50-70% του εισοδήματος τους κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Προηγήθηκε έντονη αντίδραση της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), η οποία υποστηρίζει ότι τον «λογαριασμό» πληρώνουν οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται και οι γιατροί που χάνουν συνεχώς εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης:

Μηδενική συμμετοχή από σήμερα σε όλες τις εξετάσεις για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Εμείς και οι ασφαλισμένοι πληρώνουμε το «λογαριασμό» της δωρεάν περίθαλψης

ΠΙΣ: Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στραγγαλίζονται οικονομικά