ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Φυσικοθεραπευτές: Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Μάιο

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ δηλώνει πως αναμένει την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους στους οποίους εντάσσονται και οι φυσικοθεραπευτές, για το μήνα Μάϊο, σύμφωνα και με την πρόσφατη (2.4.2020) ρητή εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.

Φυσικοθεραπευτές: Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Μάιο

Για το λόγο αυτό, ο Π.Σ.Φ. καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν στην άμεση έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και την εκταμίευση του σχετικού ποσού.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών παρέμεινε στις «επάλξεις» κατά τη διάρκεια του lockdown, παρέχοντας υπηρεσίες φυσικοθεραπείας σε περιπτώσεις ασθενών που επιβαλλόταν η παροχή και τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται από τους φυσικοθεραπευτές ανέρχεται σε ποσοστά από 50% έως 95% και για το λόγο αυτό ήταν και από τα πρώτα επαγγέλματα που χαρακτηρίστηκαν πληττόμενα.

Παράλληλα, ο Π.Σ.Φ. τονίζει στην επιστολή του πως οι δαπάνες για κάθε συνεδρία κατά την παροχή των φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ήταν και είναι αυξημένες, λόγω της εφαρμογής των υποχρεωτικών μέτρων προφύλαξης.

Στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ. υπενθυμίζει ότι όλα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια των μνημονίων, οι φυσικοθεραπευτές επλήγησαν σοβαρά από τις πολιτικές των κλειστών - επιτρεπτών δαπανών και δεν αποζημιώθηκαν για υπηρεσίες ύψους 150.000.000 ευρώ που παρείχαν, λόγω των παράλογων και εξοντωτικών μέτρων επιστροφών rebate και claw-back, λες και ευθύνονταν οι ίδιοι για τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού για φυσικοθεραπεία.

Τέλος, ο Π.Σ.Φ. υπερτονίζει την άδική εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών-μελών του Συλλόγου που είναι μέτοχοι σε εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ.), για τους οποίους δεν βρέθηκε τρόπος να ενταχθούν στους δικαιούχους για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση για τον Απρίλιο, ούτε οι ίδιοι, ούτε οι εταιρείες τους, που βρέθηκε όμως για τόσους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που έπληξε η πανδημία (μηχανικοί, φοροτεχνικοί κ.α.)

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Π.Σ.Φ. αναφέρει ότι θεωρεί τα αιτήματά του απολύτως δίκαια και αναμένει από την Κυβέρνηση την άμεση υλοποίησή τους, όπως βεβαίως εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.