ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΑΣΙΔΙΚ: Επιστολή στον υπουργό για τις δαπάνες των εξετάσεων για κορονοϊό

Τις ενστάσεις του και την ανησυχία του σχετικά με την κάλυψη των δαπανών των εξετάσεων για κορονοϊό, με αφορμή τόσο τις υφιστάμενες συνθήκες όσο και ενόψει της ανασύνταξης της Πολιτείας όσον αφορά την πολιτική αντιμετώπισης του πιθανού νέου κύματος, εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

ΠΑΣΙΔΙΚ: Επιστολή στον υπουργό για τις δαπάνες των εξετάσεων για κορονοϊό

Στο κείμενο της επιστολής ο ΠΑΣΙΔΙΚ παρατηρεί τα εξής:

1) Σαφώς το Κράτος οφείλει να λάβει μέριμνα τόσο για τον εργαστηριακό έλεγχο των νέων κρουσμάτων, όσο και για την ανοσιακή κατάσταση του πληθυσμού, φροντίζοντας για τον επάρκεια αντιδραστηρίων, εμβολίων και λοιπών υλικών.

2) Η οργάνωση και ο έλεγχος του όλου εγχειρήματος (πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου) πρέπει να έχει κεντρικό σχεδιασμό και στην προκειμένη περίπτωση ο ΕΟΔΥ απεδείχθη ο καταλληλότερος Οργανισμός.

3) Για την οικονομική κάλυψη του όλου εγχειρήματος απαιτείται ξεχωριστό κονδύλιο με ανεύρεση νέων πόρων, όπως πολύ σωστά προβλέπει και καλύπτει πλήρως η Υ.Α. 1542 ΦΕΚ 848 Β/ 13-4-20.

4) Η σκέψη ανάληψης της δαπάνης (ή μέρος αυτής) των διαγνωστικών εξετάσεων για τον Κοροναϊό από τον ΕΟΠΥΥ, (έστω και με μια σχετική αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού), με μετακύληση αυτής (της δαπάνης) στην πλάτη των εργαστηρίων μέσω του claw back, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους για λόγους ηθικής τάξης και οικονομικής αδυναμίας.

Κλείνοντας προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί να μετατεθούν οι ευθύνες και τα βάρη του Κράτους στην πλάτη των υπό κατάρρευση εργαστηρίων, «σας δηλώνουμε ότι θα είναι αδύνατον πλέον με ίδιες δαπάνες να εξυπηρετήσουμε την Πολιτεία στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες»