ΦΑΡΜΑΚO

Νέο χάπι πρώτης γραμμής για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Πρόσφατη ευρωπαϊκή άδεια έλαβε σκεύασμα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης, της πιο συχνής μορφής της δύσκολης αυτής νόσου. Πρόκειται για θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα.

Νέο χάπι πρώτης γραμμής για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, που έλαβε ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας, μέχρι σήμερα, έχει ήδη κυκλοφορήσει στη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία, ενώ στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία κυκλοφορεί από το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι θετικά είναι και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο συνέδριου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας για την αποτελεσματικότητα του φουμαρικού διμεθυλεστέρα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλή δραστηριότητα της νόσου. Σύμφωνα με μετα-ανάλυση των διεθνών κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ (DEFINE και CONFIRM), ενισχύεται το συμπέρασμα ότι το νέο χάπι πρώτης γραμμής μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών, ακόμη και σε ασθενείς με υψηλή δραστηριότητα υποτροπιάζουσας διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα δύο χρόνια, η χορήγηση φουμαρικού διμεθυλεστέρα δύο φορές την ημέρα μείωσε σημαντικά το ετήσιο ποσοστό υποτροπών κατά 60% και το ποσοστό των ασθενών που υποτροπίασαν κατά 63%. Επιπλέον, νέα στοιχεία από μελέτη φάσης IV επιβεβαιώνουν το αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και ανοχής της νέας θεραπείας πρώτης γραμμής που είχε προκύψει από τις κλινικές μελέτες.